Haksız gözaltına ceza onandı

Kaldırılan 'arama kararına' rağmen gözaltına alınan avukat Murat Çelik'e verilen tazminat Danıştay tarafından da onandı.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Temmuz 2013 09:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Haksız gözaltına ceza onandı

İSMAİL SAYMAZ

Konakladığı otelde bir sabah pijamalarıyla gözaltına alınan ve tam 10 saat tutulan avukat Murat Çelik'e 'temel hak ve özgürlükleri ihlal edildiği' gerekçesiyle verilen 10 bin TL'lik tazminat, Danıştay tarafından da onaylandı. Geçen her saat başına devlete bin TL ödeten bu karar, 'haksız gözaltı' uygulamalarında, verilen en yüksek tazminat olması itibariyle de örnek oluşturuyor. Avukat Murat Çelik kendisi gibi avukat olan eşi Several Çelik'le 4 Nisan 2009'da Büyükada'da otele yerleşti. Sabaha karşı polis geldi. Murat Çelik, hakkındaki bir arama kararı gerekçe gösterilerek pijamalarıyla gözaltına alındı. Dava, 2001'de ölüm oruçlarıyla ilgili bir protesto için açılmış, Çelik, 2008'de ifade verince arama kararı kaldırılmış, dava 2009'da düşmüştü. Fakat gözaltı işlemiyle arama kararını kaldırma yazısının işleme konulmadığı ortaya çıktı. On saat sonra serbest bırakılan Çelik, 'devlet kurumlarının koordinasyonsuzluğu nedeniyle temel hak ve özgürlükleri ihlal edildiği' için İstanbul 1. İdare

Mahkemesi'nde tazminat davası açtı.

Koordinasyon yok

Mahkeme İçişleri Bakanlığı'nı 10 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkûm etti. Danıştay 10. Dairesi de mahkemenin kararını onayladı. Dairenin kararına “Temel hak ve özgürlükleri doğrudan etkileyen konuda birimleri arasında gerekli koordinasyonu sağlamayan, gıyabi tutukluluk kararının kaldırıldığını kayıtlara işlemeyen davalı idarenin hizmet kusuru bulunduğu, duyulan üzüntüden ötürü manevi tazminata hükmedilmesi gerektiği...” denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber