Bu yıl kamuya alınacak personel sayısı 120 bini bulacak.

Haber Giriş : 11 Şubat 2006 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Şahin'den işsizlere müjde: Bu yıl kamuya alınacak personel sayısı 120 bini bulacak. Bunların 75 bini memur olacak. Memurlar KPSS ile alınacak Benim Bakan olarak tek bir kişiye bile torpil yapmam imkansız
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin kısa bir süre önce, kamuya 100 bin personel alacağını açıklamıştı Şahin ile işte bu önemli açıklamanın ayrıntılarını ve yarattığı yankıları konuştuk..

- Sayın Bakan, kamuya alınacak personel sayısı 100 binden daha fazla olacak diye duyuyoruz, bu doğru mu? Kaç kişi alınacak toplam?

Yüz bini aşabilir. 115 - 120 bin civarı öngörüyoruz. Ben niye öyle söyledim izah edeyim. Bir defa 2005 yılında kamu kurum ve kuruluşlarında istifa, emeklilik, ölüm gibi nedenlerle ayrılanların yüzde 80'inin yerine kamu kurum ve kuruluşları herhangi bir yerden izin almaksızın yine kapasite kanalıyla atama yapabilecekler. 66 bin 188 kişi söylediğim sebeplerden dolayı kamudan 2005'te ayrılmış. Bunun yüzde 80'i, 54 bin kişi civarında..

Ayrıca biz, geriye kalan yüzde 20'yi düşünerek, bazı ihtiyaçlar için bir rezerv, açıktan atama izni öngördük. Bu da yaklaşık 21 bin kadro. Böylece 75 bin oluyor aşağı yukarı. Yani 75 bin memuru biz zaten Bütçe Kanunu gereği alacağız. Buna kamu işçisi dahil değildir. Belediyelere alınacak memur da dahil değil. Özelleştirme mağdurlarından geçici personel olarak alınacak yaklaşık 21 bin kişiyle, mahalli idareler ve KİT'lerin alacaklarını da ekleyince rakam 120 bin civarına ulaşıyor.

Yani mesela, 657'nin 4-b maddesine göre sözleşmeli öğretmen ve sağlık personeli alıyoruz. Diğer kamu kurum ve kuruluşları da sözleşmeli personel alıyor. Bütün bunları eklediğinizde, bir de dediğim gibi biz özelleştirme nedeniyle 1992 yılından beri emekliliğini hak edemediği için işsiz olan kişileri kamu da istihdam ediyoruz. Şu ana kadar 12 bin personeli geçici olarak, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, Sağlık Bakanlığı gibi yerlerde istihdam ettik. Bu sene de özelleştirilecek kuruluşlar olacaktır. Aynı durumda olanları da kamu da istihdam edeceğiz. Bütün bunları topladığımızda Devlet Personel Başkanlığı bunun 100 bini geçeceğini, 120 bini bulabileceğini söyledi. Ben o ilk açıklamamda, ihtiyatlı davranıp 100 bin demiştim.

- Bu boyutta personel alımı yeterli mi yoksa fazla mı?

Ben bir kıyaslama yapıyorum. Geçen yılla mukayese ettiğimiz takdirde sadece konsolide bütçe kapsamında memur olarak alacağımız sayıda 27 bin fark var artı yönde. 2003'te 35 bin almıştık, 2004'te 40 bin, 2005'te 48 bin memur almıştık. 2006'da bu 27 bin artı sadece memurdaki artıştır. Bu yıl istihdam etmeyi planladığımız personel sayısı geçtiğimiz yılla kıyasladığımızda yüzde 100 artış göstermektedir.

- İşsizlik sorunu böyle çözülebilir mi peki?

Bakın bütün bu rakamlara rağmen, biz kamuyu istihdam kapısı olarak görmüyoruz. İstihdam yaratma ve işsizlikle mücadeleyi özel sektörü güçlendirerek sağlayacağımıza inanıyoruz. Türkiye'nin özel sektörün öncülüğünde kalkınacağına inandığımız gibi, istihdam sorununu da özel sektör öncülüğünde aşacağımızı düşünüyoruz. O nedenle yatırımları teşvik edici tedbirler aldık.

- Fakat Hyundai örneği... Türkiye'de yapmadılar yatırımlarını?..

Onlar ayrıcalık istiyorlardı. Yerli ve yabancı yatırımcılara gösterilen ihtimamın dışında özel bir ayrıcalık istiyorlardı ki, bu diğerleri açısından bir sorun olur. Yoksa biz kaç tane alternatif gösterdik.

Torpil yapmak imkânsız

- 120 bin insanı kamuda istihdam etmek, ?kadrolaşma' anlamına gelir mi?

Bu çok önemli bir nokta. Bakın, tüm alımlar Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile olacaktır. Benim hiçbir personelin alınmasıyla ilgili herhangi bir telkinim olmaz ve olamaz. Çünkü kamu kurum ve kuruluşları açık kadrolarıyla ilgili bu atama işlerini ÖSYM'ye bildiriyorlar. Tıpkı üniversiteye öğrenci olarak girmek gibidir şu anda kamuya memur olarak girmek. Tercih kılavuzları dolduruluyor, ÖSYM tarafından vatandaşlar kamu kuruluşlarında işe yerleştiriliyor.

- Bir kişiye bile torpil yapamaz mısınız?

Sistemin hiçbir yerinde iltimas sağlanacak durum yok. Mesela kamu işçisini düşünelim. O da İş-Kur kanalıyla yine işçilik sınavına girmiş olacak. Belediyeler yine KPSS ile alıyor. Şimdi düşünüyorum hangi alanda etki olabilir diye..

- Gerçekten işçi-memur alımında bir etkiniz olmuyor mu, olamaz mı?

Bunu yapmam gerçekten mümkün değil. Bana gelsin biri desin ki, şu şöyle olsun; yapamam. Yani ben, ?Falan bir yakınım var, kamuya şunu işçi ya da memur olarak alayım' diye düşünsem, bu konuda da kararlı olsam, bunu yapmam mümkün değil. İstisnai kadrolar vardır. İki tanedir benim istisnai kadrom mesela. Biri Özel Kalem Müdürü, diğeri Basın Müşaviri'dir. Bunun dışında istisnai kadro alamam. Mesela bakın size bir örnek vereyim. Vakıfbank, Bankalar Kanunu'na tabidir. Eleman almak istediği takdirde serbestçe eleman alabilir. Çünkü bu sisteme dahil değildir. Ama ben Vakıfbank'a talimat verdim. ?Alacağınız elemanları KPSS'den alacaksınız' dedim. ?Bu sınavdan 80 ve üstü alanları davet edilecek. Milli Eğitim'in sınav kurumu var, oraya sınav yaptıracaksınız' dedik.

- Ayrıcalıklı bir kesim olacak mı alımlarda. Engelliler gibi mesela..

Özürlülerle ilgili sınavları kamu kurum ve kuruluşlarına yaptırıyoruz. Onların zaten yüzdeleri var. Test usulü yapılıyor.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber