Organ bağışına davet

Malatya İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay, “Ülkemizde yapılan toplam organ ve doku nakil sayıları her geçen yıl artmakla birlikte henüz istenen seviyeye ulaşmamıştır” diyerek, organ bağışının yetersiz olduğunu bildirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2013 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Organ bağışına davet

Malatya İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay, “Ülkemizde yapılan toplam organ ve doku nakil sayıları her geçen yıl artmakla birlikte henüz istenen seviyeye ulaşmamıştır” diyerek, organ bağışının yetersiz olduğunu bildirdi.

İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay, organ bağışı konusunda vatandaşları uyarıp, “İstatistiki verilere göre, Dünyada ve Ülkemiz' de organ bağışının yetersiz olduğu, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve organ bağışına teşvik edilmesi gerektiği görülmektedir.

Organ bağışı; kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır.

Bu nedenle Bakanlığımız ile PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği 01.01.2013 tarihinden itibaren bir yıl süre ile her ayın ilk cuması PTT İl Müdürlüklerinde Bakanlığımızca Organ Bağış Masalarını kurulması konusunda mutabakata varılmıştır” ifadelerini kullandı.

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Umay, daha sonra şunları söyledi:

“Ülkemizde yapılan toplam organ ve doku nakil sayıları her geçen yıl artmakla birlikte henüz istenen seviyeye ulaşmamıştır. İlimizde İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2002 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen bin 108 karaciğer nakli ve 98 böbrek nakli ile hastaların yeniden hayata tutunmaları sağlanmıştır.

Bu kapsamda yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve her ayın ilk Cuma günü PTT Başmüdürlüğündeki Organ Bağış Masamıza bekliyoruz.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber