80 öğrenci, nükleer mühendislik için Rusya'ya gidiyor
Rusların Mersin Akkuyu’da inşa edeceği nükleer santralde görev yapmak üzere bu ülkede nükleer mühendislik eğitimi almaya hak kazanan 80 öğrenci daha sınavla belirlendi.
Rusya Eğitim Bakanlığı'na belgeleri gönderilen öğrenciler, İstanbul Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Yıldız Teknik, Hacettepe, Gazi gibi Türkiye'nin 30'a yakın seçkin üniversitelerinden eğitimlerini bırakıp 'nükleer mühendis' olmayı tercih etti. Burslu ve iş garantili eğitim alacak mühendisler Türkiye'nin ilk yerli uzman grubunu oluşturacak. İlki 2011 yılında yapılan sınavlar sonucu toplam 117 Türk öğrenci nükleer mühendislik eğitimi almak üzere Rusya'ya gönderilmişti.
Akkuyu NGS AŞ'den verilen bilgiye göre Türkiye'nin ilk nükleer santralini yapacak olan Akkuyu NGS AŞ, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan hükümetler arası anlaşma çerçevesinde, nükleer teknoloji alanında Türk insan altyapısının oluşturulması için eğitim programı başlattı. Bu çerçevede başvuruları kabul edilen Türkiye'nin pek çok farklı şehrinden üniversite öğrencileri 12 Mayıs 2013'te yazılı sınava alındı. Yazılıda başarılı olan öğrenciler, mülakata tabi tutuldu. Mülakatta başarılı olan 80 öğrenci 2013-2014 öğretim döneminde Rusya'da nükleer mühendislik eğitimi almaya hak kazandı. Akkuyu NGS'den yapılan açıklamada, 1 Eylül'de başlayacak akademik dönemde, Rusya'daki Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü'nde (MEPhI) eğitim almak üzere Türkiye'deki üniversitelerin fen-edebiyat ve mühendislik fakültelerinin, fizik-matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin 1, 2, 3 ve 4. sınıfında okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından seçilen 80 kişinin belgelerinin Rusya Eğitim Bakanlığı'na gönderildiği ifade edildi.