TZOB Başkanı: ramazan boyunca market fiyatları artmadı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatlarında ramazan boyunca önemli bir artış yaşanmadığını söyledi.
Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, ramazan ayı süresince tespit edilen üretici ve market fiyatlarını değerlendirdi.
Her ramazan ayında gıda tüketiminin artmasından dolayı fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek için yürüttükleri çalışmalara ve bu yöndeki uyarılarına bu yıl da devam ettiklerini ifade eden Bayraktar, daha önce düzenledikleri toplantılarda da halkın mağdur edilmemesi, spekülatörlere fırsat verilmemesi ve gereken tedbirlerin alınmasını istediklerini hatırlattı.
Spekülasyonun önüne geçmek adına ilgili kurumların gereken hassasiyeti gösterdiğini, asılsız haberlerle yapay fiyat artışlarının engellendiğini belirten Bayraktar, talep artışını fırsatçılığa dönüştürmeden, sağduyulu hareket eden tüm taraflara göstermiş oldukları hassasiyetten ötürü teşekkür etti.
Ramazan ayı öncesinden başlamak üzere ve ramazan ayı boyunca TZOB tarafından yapılan uyarıların da etkisini gösterdiğini anlatan Bayraktar, en son açıklama yaptıkları 18 Temmuzdan bu yana gıda fiyatlarında önemli bir artışın yaşanmadığını kaydetti.
Bu süreçte, üretici fiyatlarında ve marketlerde özellikle yaş meyve ve sebzede artış olmadığını, ramazan ayında zam yapıldığı iddia edilen tavuk etinde de indirim gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, tüketimi artan baklagillerden kuru fasulye ve nohudun market fiyatlarında düşüş olduğunu söyledi.
- "Et ithalatına gerek yok"
Son günlerde et fiyatlarının arttığı gerekçe gösterilerek et ithalatı yapılmasını sağlamaya yönelik maksatlı haberlerin basında yer almasının kendilerini üzdüğünü belirten Bayraktar, "Söylenildiği gibi et fiyatları artmamış, aksine az da olsa azalmıştır. Birliğimiz tarafından yapılan çalışmaya göre marketlerde dana eti fiyatları, ramazan ayında yüzde 3,41 oranında düşmüştür. Kuzu etinde yaklaşık yüzde 1 artış olmuştur. Tavuk etinde ise yüzde 10 gibi önemli bir oranda düşüş görülmüştür" dedi.
Et ithalatının ülkeye fayda sağlamayacağını vurgulayan Bayraktar, "Bazı çevreler et ithalatının önünü açmak istiyor. Et üretiminde bir problem yok. Buradan elde ettikleri tatlı kazanca özlem duyan kesimler, her fırsatta bu konuyu gündeme getiriyor" diye konuştu.
En son basın açıklaması yaptıkları 18 Temmuzdan 31 Temmuza kadar 13 gün içinde market ve üretici fiyatlarındaki gelişmeleri değerlendiren Bayraktar, şöyle konuştu:
"Market fiyatlarında; 12 üründe fiyat değişimi görülmezken, 12 üründe azalma, 14 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Üretici fiyatlarında ise; 16 üründe fiyatlar değişmezken, 11 üründe azalma, 7 üründe ise fiyat artışları olmuştur. Bu sürede marketlerde fiyatı en fazla artan kiraz ve pirinç; üreticilerde ise fiyatı en fazla artan ürünler yumurta ve patates olmuştur. Bayram öncesi artan talep, yumurta fiyatlarına yansırken, patateste görülen fiyat artışı da arzdaki daralmadan kaynaklanmaktadır. Ramazan ayı öncesinde fiyatı en fazla artan domateste ve diğer sebze ve meyvelerde hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte Ramazan ayında fiyatlar düşmeye devam etmiştir.
Piyasada kuru soğan arzının azalmasına bağlı olarak 18 Temmuz itibarıyla artan fiyatlar, hasat edilen ürün miktarının artmasıyla birlikte düşmeye başlamıştır. Ramazan ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde Ramazan ayı öncesine göre fiyatlardaki gelişmelere baktığımızda, 28 Haziran-31 Temmuz döneminde market fiyatlarında; 3 üründe fiyat değişimi görülmezken, 22 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Fiyat düşüşü yüzde 44,21 oran ile en fazla domateste görülmüştür. Bunu yüzde 19,05 ile sivri biber, yüzde 15,64 ile marul takip etmiştir."
Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 24,9 ile kavunda görüldüğünü, bunu yüzde 21,49 ile karpuz, yüzde 17,10 ile kirazın izlediğini söyledi.
- Üretici fiyatları
Üretici fiyatlarında ise; 14 üründe fiyatlar değişmezken, 12 üründe azalma, 8 üründe ise fiyat artışlarının olduğunu kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:
"Fiyat düşüşü yüzde 43,09 oran ile en fazla domateste görülmüştür. Domatesteki fiyat düşüşünü yüzde 40,80 ile sivri biber, yüzde 23,47 ile patlıcan izlemiştir. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 41,38 oran ile karpuzda görülmüştür. Karpuzdaki fiyat artışını yüzde 33,33 ile fındık, yüzde 12,66 ile kuru soğan takip etmiştir. Düşen fiyatlar bu öngörümüzü doğrulamış; üretici fiyatlarında ve marketlerde fiyatı en fazla düşen ürün grubu yaş sebze ve meyve olmuştur."
Üretici fiyatlarını baskılamak gibi bir hedeflerinin olmadığını ifade eden
Bayraktar, Türk çiftçisi olarak fiyatlarda istikrar istediklerini kaydetti.