Sadece sözlü ile yönetici atanacak kurumlar
04.08.2013 tarihli ve 28728 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Merkez teşkilata bağlı eğitim kurumları” başlıklı 15. maddesinde sadece sözlü sınavla yönetici ataması yapılacak kurumlar belirlenmiştir.
“Merkez teşkilata bağlı eğitim kurumları
MADDE 15 – (1) Doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlı; hizmet içi eğitim enstitüleri, kız teknik olgunlaşma enstitüleri, akşam sanat okulları, öğretmen evleri ile yaygın eğitim kurumları ve diğer kurumların yöneticiliklerine yapılacak atamalarda sözlü sınav ve değerlendirme, eğitim kurumunun bulunduğu ilde kurulan Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılır. Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından adayların atanacakları eğitim kurumları; yapacakları tercihler ve atanma puanı üstünlüğüne göre belirlenir. Eğitim kurumu yöneticileri, il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından atanır.”
Buna göre;
1- Hizmet içi eğitim enstitüleri,
2- Kız teknik olgunlaşma enstitüleri,
3- Akşam sanat okulları,
4- Öğretmen evleri
5- Yaygın eğitim kurumları
6- Diğer kurumlar
Bu kurumlara eğitim kurumunun bulunduğu ilde kurulan Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından sadece “Sözlü Sınav” yapılarak atama yapılacak. Şelinde yorumlanmaktadır.
Fakat yönetmeliğin özellikle "Sınava başvuru ve atama şartları" başlıklı 5.maddesi (ç) bendindeki "Bakanlıkça yapılan yazılı sınavda başarılı olmak" şartı birlikte değerlendirildiğinde yazılı sınavda başarılı olmayan bir yönetici adayının sadece sözlü sınavla bu kurumlara atanmaması gerekmektedir.
Ayrıca bu kurumlara hangi öğretmenlerin yönetici olarak atanabilecekleri hususu madde metninde açıkça belirtilmemiştir. Yönetmeliğin özellikle "Sınava başvuru ve atama şartları" başlıklı 5.maddesi (c) "Atanmak üzere başvurulacak eğitim kurumuna alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilmek veya bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak; fen ve sosyal bilimler liseleri ile bilim ve sanat merkezleri yöneticiliği için bu okullarda öğretmenlik yapmış veya yapmakta olmak,"şartı birlikte değerlendirildiğinde bu kurumlarda ders olmadıgından bu kurumlara hangi öğretmenlerin yönetici olarak atanabilecekleri madde metninde belirtilmemiştir.
Daha önceki düzenlemelerde örneğin "öğretmen evlerine tüm öğretmenler atanabilir." hükmü bulunmakta iken bu husus eksik bırakılmıştır.
Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu