MEB, yönetici komisyonuna neden üye görevlendiriyor?
04.08.2013 tarihli ve 28728 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Komisyonlar ve görevleri” başlıklı 7. maddesine göre "Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu" kurulmaktadır.
“Komisyonlar ve görevleri
MADDE 7 – 5) Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu; il millî eğitim müdürü veya görevlendireceği bir millî eğitim müdür yardımcısı başkanlığında, iki millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü, bir ilçe millî eğitim müdürü ile İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından okul müdürü veya daha üst görevlerde bulunan Bakanlık personeli veya üniversite öğretim elemanları arasından görevlendirilecek bir kişinin katılımıyla beş asıl üyeden oluşur. İllerde gerekli durumlarda birden fazla komisyon kurulabilir.
(8) Sınav Komisyonu ve Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna ikinci ve beşinci fıkralarda belirtilen usullerle aynı sayıda yedek üye belirlenebilir.”
Buna göre İlerde kurulacak olan Sınav Komisyonu ve Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu aşağıdaki kişilerin katılımıyla beş asıl üyeden oluşmaktadır.
Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu | |||
Başkan | Üye | Üye | Üye |
İl millî eğitim müdürü veya görevlendireceği Bir millî eğitim müdür yardımcısı | İki millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü | Bir ilçe millî eğitim müdürü | İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından okul müdürü veya daha üst görevlerde bulunan Bakanlık personeli veya üniversite öğretim elemanları arasından görevlendirilecek bir kişi |
İllerde kurulacak olan Sınav Komisyonu ve Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonunun 5. Üyesi Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilecektir. Peki, neden, cevap verebilir misiniz?
Bu durum “Milli Eğitim Bakanlığı illerdeki Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna neden üye görevlendirmektedir?” Sorusunu akla getirmektedir. Şöyle ki Bir okul müdürü görevlendirecekse elbette ki bunu valilik yapabilir. Neden illa ki Milli Eğitim Bakanlığı ildeki Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna okul müdür görevlendirsin. Biz bir anlam veremedik. Görevlendirilecek okul müdürünü tabi ki il mili eğitim müdürlüğü bildirecektir. Aksi bir durumu iddia edemeyiz.
Milli Eğitim Bakanlığı Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonunun objektif kriterlere göre çalışmasını istiyorsa Danıştay kararında yer verildiği üzere kameralı kayıt yapılması hususuna yönetmelikte yer verebilirdi. Peki, MEB neyi amaçlamaktadır? Yönetici atama sürecini denetlemek istiyorsa ne ala o zaman Bakanlık merkez teşkilatı denetmenlerinden birer kişiyi illerdeki komisyonlarda görevlendirebilir.
İllerde kurulan Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna katılan okul müdürleri veya öğretmenler komisyondaki diğer yöneticilerle aralarındaki statü nedeniyle yeterince söz sahibi olmamaktadır. Genellikle atamadan sorumlu şube müdürünün onayı ile fikir beyan etmektedirler.
Milli Eğitim Bakanlığı illerdeki Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna okul müdürü/öğretmen görevlendirmesinden vazgeçmelidir. Hatta valiliklerde bu tür komisyonlarda okul müdürü görevlendirmemelidir.
Milli Eğitim Bakanlığı illerdeki Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna İllaki üye verecekse Bakanlık merkez teşkilatı denetmenlerinden birer kişiyi illerdeki komisyonlarda görevlendirmelidir.
Ayrıca ilin bulunduğu üniversiteden Ölçme ve Değerlendirme konusunda uzman bir öğretim elemanının görevlendirilmesi de yerinde bir uygulama olacaktır.
Yine yetkili sendikadan da bir kişinin de görevlendirilmesi gerekmektedir. Hatta madem demokratikleşiyoruz ilk üçe giren sendikadan birer üye alalım ki “Sözlü Sınav ve Değerlendirme” işlemleri objektif kriterlere göre yapılıyor mu, yapılmıyor mu? Görelim.
Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu