'Phokaia Foça Tarihi' kitabı yayında

Yerel Tarih Araştırmacısı Müjdat Mersin, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Foça'nın tarihi ile ilgili 40 yıllık araştırmalarını bir kitapta topladı. Bugüne kadar Foça tarihine yönelik yaptığı araştırmalarla birçok bilgi ve belge toplayan Mersin, 'Phokaia Foça Tarihi' adını verdiği ilk kitabında kent tarihinin birçok bilinmeyenine ışık tuttu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2013 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Phokaia Foça Tarihi' kitabı yayında

Yerel Tarih Araştırmacısı Müjdat Mersin, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Foça'nın tarihi ile ilgili 40 yıllık araştırmalarını bir kitapta topladı. Bugüne kadar Foça tarihine yönelik yaptığı araştırmalarla birçok bilgi ve belge toplayan Mersin, 'Phokaia Foça Tarihi' adını verdiği ilk kitabında kent tarihinin birçok bilinmeyenine ışık tuttu. Kitabın basılmasında ve hazırlanmasında kendisine destek veren Foça Belediyesi'ne teşekkür eden Mersin, kitabını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e hediye etmek istediğini belirtti.

Aslen Ispartalı olup 50 yıldır Foça'da yaşayan Mersin, Heredot yazılarından etkilenerek, Foça tarihi yönünde araştırmalara başladığını belirterek, "Foça küçük bir ilçe olduğu için insanların pek de fazla ilgilenmediği bir yer. Amatör bir şekilde bu işin içinde girdim, profesyoneller çok fazla Foça ile ilgilenmiyor. Türkiye'de ilgilenilecek çok daha büyük yerler var. Dolayısıyla insanlar oraları ile ilgilenirken bu görev de bana düşmüş oldu.Bu nedenle yıllardan beri Foça ile ilgili ne varsa bulmaya çalıştım, not aldım, arşivledim. Takdir edersiniz ki kitap yazmak 3-5 günde yapılacak bir şey değil. Bizimkisi bir deli takıntısı. Gerçekten çok titiz çalışmalar gerçekleştirdim, yurtdışı seyahatlerde bulundum. Bu şekilde 30-40 yıl geçtikten sonra bir dergide bu bilgiler ışığında makaleler yazmaya başladım. Örneğin, tarihte Foça kolonisi olan Marsilya'nın kuruluşunu, Velia Felsefe Okulu'nu kaleme almıştım. Bu makaleler birikti birik ti ve yaklaşık 12 makaleyi toparlayıp bir araya getirmek istedim. Makaleleri kronolojik tarihle dizdik. Böylece Foça Tarihi kitabı ortaya çıktı ve kitap içinde yer alan konulardan biri olan Çaka Bey ile 13. Asra kadar gelmiş olduk. İyibir çalışma oldu diye düşünüyorum" diye konuştu.

Müjdat Mersin, bir sonraki çalışmasının Cumhuriyet tarihi sonrası Foça hakkında olacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber