Danıştay'dan 'Adli ve Önleme Aramaları' hükümlerine durdurma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2006 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'ndeki, hakkında tutuklama kararı, yakalama emri veya zorla getirme kararı bulunan kişiler ile hakkında gıyabi tutuklama kararı verilenlerin, yakalanması amacıyla konutunda, işyerinde, yerleşim yerinde, bunların eklentilerinde ve aracında yapılacak aramada, ayrıca arama kararı ya da arama emri aranmayacağına ilişkin hükmün yürütmesini durdurdu.

İstanbul Barosu Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nca çıkarılan Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin "karar alınmadan yapılacak arama"yı düzenleyen 8. maddesinin (a) ve (c) bentleri ile yine aynı maddenin (f) bendindeki "ilgilinin rızası ile" ibaresinin, 27'inci maddenin ve 30'uncu maddenin birinci fıkrasının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da açtığı davanın ilk aşaması sonuçlandı.

Danıştay 10. Dairesi, yönetmeliğin 8. maddesinin (a) bendindeki, "...yakalanması amacıyla konutunda, işyerinde, yerleşim yerinde, bunların eklentilerinde ve aracında yapılacak aramada..." (f) bendindeki "ilgilinin rızası" ve 30. maddenin birinci fıkrasının yürütmesini durdurdu. Daire, yürütmenin durdurulması istemlerini ise reddetti.

Daire'nin kararında, Anayasa'nın "Kişi hürriyeti ve güvenliği", "Özel Hayatın Gizliliği" ve "Konut Dokunulmazlığı"na ilişkin hükümleri anımsatıldı.

Anayasa'nın temel hak ve özgürlülerin özlerini dokunulmaksızın yine Anayasa'da belirtilen özel nedenlerle kısıtlanacağının içeren hükme dikkat çekilen kararda, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 119. maddesinde ise, adli aramalar yönünden Anayasa'da sözü edilen "yetkili merci" kavramının içinin doldurulduğu ve ayrıca arama kararı ve yazılı emirde bulunması gereken hususlara ve aramaların yapılma şekline açıklık getirildiği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber