Emekli öğretmen, 97 yıllık top kovanını kaymakamlığa hediye etti

Sivas’ın Suşehri ilçesinde emekli bir öğretmen, evinin inşaat çalışmaları sırasında ortaya çıkan 97 yıllık top kovanı ile birlikte, öğretmenlik yıllarında köylerden bulduğu tarihi materyalleri ilçe kaymakamlığına hediye etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emekli öğretmen, 97 yıllık top kovanını kaymakamlığa hediye etti

Emekli öğretmen İlyas Ege, Kemalpaşa Mahallesi'nde kardeşi Adem Ege tarafından yaptırılan evin hafriyat çalışmaları esnasında üzerinde 1916 tarih yazılı Alman marka top mermi kovanı buldu.

Top mermi kovanı ile birlikte, amatör balıkçılık yaptığı dönemlerde Küçükgüzel köyü yakınında bulunan Kılıçkaya Baraj gölü kenarında bulduğu 3 adet kandil, Amizoz Krallığına ait bir madalyon ve Roma dönemine ait bir adet metal paranın, ilçede bulunan Kültür Merkezinde sergilenmesi için Suşehri Kaymakam Vekili Yavuz Gül'e teslim eden Ege, Suşehri'nde artık bir müze oluşturulması gerektiğini söyledi.

Suşehri tarihinin çok eski yıllara dayandığını, birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyen Ege, “Bununla ilgili küçük çaplı bir tarih kitabı yazdım. Ayrıca ilçenin tarihi ile ilgili birçok dergilerde söyleşilerim oldu. Tabi ki bu teslim ettiğim malzemeleri bir anda bulmadım. Uzun yıllara dayanıyor. Ama en son kardeşim Adem Ege'nin ev hafriyatı esnasında 97 yıllık top mermi kovanı ortaya çıkınca, bu materyallerin evde değil, ilçedeki kültür merkezinde sergilenmesini istedim” dedi.

Bu tür eski malzemelerin ilçede birçok vatandaş da olabileceğini söyleyen Ege, “Bizler bir vesile olalım ve ilk başlangıcı yapalım.İnşallah duyarlı diğer vatandaşlarımızda buna benzer malzemeleri Kaymakamlığımıza getirirse, inanıyorum ki Suşehri'nde bir müze oluşacaktır. İlçemizde de böyle bir müzenin oluşmasını çok arzuluyorum” dedi.

Suşehri ile ilgili bir tarih kitabı hazırladığını söyleyen Ege, “1996 yılında emekli olduktan sonra, kendimi ilçeme adadım. Tarihi çok sevdiğim için Suşehri'nin tarihi ile ilgili birçok araştırma yaptım ve Bu bilgilerimi, 'Suşehri'nin coğrafyası, Tarihi ve Gelenekleri' adlı kitaba yansıttım. Bu kitabımı İl Kültür Müdürlüğü'ne teslim ettim. Onay alınması durumunda bu kitabımın yayınlanmasını sağlayacağım” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber