Araban karpuzu yıllar sonra yeniden üretilecek

İri çekirdekli kara karpuzunun yeniden yetiştirilmesi için tohumunu geliştirmek amacıyla Araban Meslek Yüksek Okulu bahçesine diktiği ve organik yetiştirdiği Araban kara karpuzunun çekirdeklerini geliştirerek uzun yıllar sonra yeniden üretime başlayacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2013 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Araban karpuzu yıllar sonra yeniden üretilecek

Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Durmuşali Söyler, uzun yıllar önce Araban Ovası'nda yetişen ve uzun yıllardan beri üretimi yapılmayan, tadı ve lezzetiyle yurt genelinde meşhur olan iri çekirdekli kara karpuzunun yeniden yetiştirilmesi için tohumunu geliştirmek amacıyla Araban Meslek Yüksek Okulu bahçesine diktiği ve organik yetiştirdiği Araban kara karpuzunun çekirdeklerini geliştirerek uzun yıllar sonra yeniden üretime başlanmasını sağlayacağını söyledi.

Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Söyler, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Araban Ovası'nda yıllar önce üretimi yapılan, tadı ve lezzetiyle yurt genelinde meşhur olan Araban Ovası'nda yetişen iri çekirdekli kara karpuzun yok olmaya yüz tutmuş çekirdeklerini üretmek amacıyla Nisan 2013'te ektiğimiz kara karpuzun hasat zamanı gelmiştir. Yeteri kadar bu çekirdekleri elde ettiğimizde okulumuza tahsis edilen arazimizde ekip üretimine başlayacağız” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Söyler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde sadece karpuz değil bütün tarım ürünlerinde yabancı çeşitler ağırlıklı olarak ekilmektedir. Bu da bizim çok sevdiğimiz ve damak tadımıza uygun yerli çeşitlerimizin ekim alanlarının daralmasına sebep olmuştur. Karpuz hususa da böyledir. Genellikle piyasada hakim olan çeşitler İsrail çeşitleridir.

Okulumuz arazisinde yetiştireceğimiz bu karpuzlar organik olacaktır. Zaten okulumuzda ilk açılan program organik tarım programıdır. Ayrıca bu karpuzla ilgili bilimsel çalışmaya başlanacak ve İsrail çeşitleri ile rekabet eder duruma getirilecektir.

Bu karpuzu yiyenlerin çok beğenisini kazanmaktadır. Yerli karpuzlar içinde kalite bakımından en önde olan bir karpuzdur. İlaç ve hormon kullanmadan yapılacak yerli kara karpuzların insan sağlığına olumlu etkisi de olacaktır. Bundan sonra Araban kara karpuzu yiyeceğiz, unutkanlığımız azalacak, kanımız pırıl pırıl olacak, sağlıklı ve mutlu olacağız.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber