Osmaneli'de çiftçilik ve tarım

Bilecik'in Osmaneli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, ilçede bulunan çiftçilik ve tarım faaliyetlerini değerlendirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2013 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Osmaneli'de çiftçilik ve tarım

Bilecik'in Osmaneli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, ilçede bulunan çiftçilik ve tarım faaliyetlerini değerlendirdi.

Başkan Ertuğrul Ünver, tarım tarihinin 8 bin yıl öncesine kadar dayandığını ve ilk tarımsal üretimin Anadolu'da gerçekleştirildiğinin bilimsel olarak açıklandığını söyledi. Sonraki yüzyıllarda Türkiye'de çiftçilerin kırsalda bugünkü değişiklikleri gerçekleştirdiğine değinen Ünver, ''İnsanların toprağa bağlılığı azaldı. Yeni iş alanları ve ticaret ortaya çıktı. Fakat tarım sektörü yüzyıllarca yinede birinci uğraş alanı olarak kaldı. Dünya nüfusu her geçen gün artmakta, gıda beslenme ve giyim amaçlarından sonra destek verilmek suretiyle yakıt olaraktan kullanılmaya başladı'' dedi.

İklim değişikliği ile az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki gelir artışıyla birlikte tarımsal ürünlere olan talep artışının tarım geleceğini etkileyeceğini aktaran Ertuğrul Ünver, ''Bu konuda tarıma verilen doğrudan ve dolaylı destek miktarları artırılmalı. Gıda güvencesini sağlayacak şekilde, arz açığı olan ürünlerimiz bir şekilde daha fazla desteklenmeli. Üretim potansiyelimizin değerlendirilmesi gerekir. Araştırma ve geliştirme imkanlarını kullanarak makine, tohum ve teknolojilerin geliştirilmeli, kullanımların artırılması sulama alt yapısının ekonomik yönden geliştirilmesi sağlanmalı, çiftçilerimizin mutlaka eğitilmesi her çiftçimizin birer bilinçli çiftçi olmasını sağlamalıyız'' diye konuştu.

Ünver, çiftçilerin örgütlenmesi ile ilgili olarak ise, ''Örgütlenme eksiği bulunan çiftçilerimize bu konuda da yardımcı olmak yapılması gereken en büyük görevlerden biridir. Bu acıdan çiftçilerimiz ürünlerini pazarlama konusunda büyük sıkıntı çekmektedir. Öte yandan girdi maliyetlerinin düşürülmesi, modern sulama sistemlerinin geliştirilmesi, tarımda var olan yapısal sorunların çözülmesi ve tarım topraklarının amaç dışı kullanımın önlenmesi çiftçimizin önünü açacaktır. Yine köylerden kentlere özellikle genç çiftçilerimizin kaçışını önleyecek tedbirler alınmalıdır. Kırsal kalkınmada çiftçilerimizi yerinde istihdam edecek destekler önem kazanmıştır. Çiftçilik dışı gelirleri sağlamak bir yana işsiz veya gizli işsiz görünen çiftçilerimize gelir sağlayacak iş verecek imkanlar, kırsal kalkınma için muhakkak üretilmelidir'' şeklinde konuştu.

"KADIN ÇİFTÇİLERİMİZİ DAHA ÇOK EĞİTİME TABİ TUTMALIYIZ"

Osmaneli Ziraat Odası olarak kadın çiftçilere özel olarak kursların açıldığını söyleyen Başkan Ertuğrul Ünver, şöyle devam etti:

"Kırsal alanda çalışan eğitim önemi göz önünde tutularak Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında 14 Mayıs 2012 tarihinde 'Kadın Çiftçi Eğitimi İşbirliği Protokolü' imzalanmıştır. Kırsal alanda yaşayan ve çiftçilikle uğraşan kadınların tarım, toplumsal, cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri konularında eğitilmesi amaçlanmaktadır. Protokol kapsamında iklim değişikliği, kooperatifçilik, örgütlenme gibi konularda da eğitimler verilecektir. Biz Osmaneli Ziraat Odası olarak ilkini geçtiğimiz kış ayında bazı köylerde kadın çiftçilerimize kurslar açtık ve olumlu sonuçlar aldık. Bu yıl da bu tür faaliyetlerimize devam edeceğiz."

"TARIMDA SULAMA SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ İLE ÜRETİMDE SÜREKLİLİK SAĞLANACAK"

Tarımda sulama konusuna da değinen Başkan Ünver, "Tarımda sulama sorununun çözülmesiyle üretim artacak, nadas olayı ortadan kalkacak, iklim koşullarının bağlılığı azalacak, üretimde süreklilik sağlanacak, üretim dalgaları önlenecek. Daha önce sebze ve meyve tarımı yapılamayan bir yerde sebze ve meyve tarımı da yapılmaya başlanır. Ayrıca tarımda ürün çeşidi artar. İstihdam arttığı için de köylerden kentlere göçler azalmış olur. Bu nedenden dolayı tarımda sulama yaparken bilinçli sulama yapmalıyız" şeklinde koştu.

Türkiye'de son yıllarda iklimlerde görünen değişimlerden dolayı aşırı yağışlar, sel ve dolu gibi afetlerin daha fazla yaşandığı ve tarım ürünlerinin daha fazla etkilendiğini dile getiren Ünver, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Doğal afetlerin verdiği zararların telafi edilmesi amacıyla 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'nun çıkarılmasını önemli buluyoruz. Her ne kadar 2006 yılından bu yana çiftçilerimizden bazıları tarım sigortası yaptırsa da biz bu sayıyı az buluyoruz. Daha fazla çiftçilerimiz sigorta yaptırmaları böyle bir doğal afet yaşadıklarında mağdur olmasınlar. Son olarak çiftçilerimiz her zaman her konuda gerek İlçe Tarım Hayvancılık Müdürlüğü'ne, gerekse bizim ziraat odamıza sorunlarını iletebilirler veya bizlerden tarım konusunda her türlü bilgi için başvurabilirler. Bizler her zaman çiftçilerimizin yanında ve arkasındayız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber