Üniversite, Zonguldak'ta göçün nedenlerini araştıracak

Zonguldak'ta, son yıllarda artan göç ile doğru orantılı olarak bünyesinde akademisyen tutmakta zorlanan Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), 2012 nüfusu, bir önceki yıla göre 5 bin 879 azalan kentte göçün nedenlerini araştıracak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2013 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversite, Zonguldak'ta göçün nedenlerini araştıracak

Aralık 2011'de 612 bin 406 olan Zonguldak nüfusu, 31 Aralık 2012 itibariyle 5 bin 879 kişi azalarak 606 bin 527'ye düştü. İl ve ilçe merkezlerinde oturan nüfus 287 bin 305, belde ve köylerde ikamet eden nüfus ise 319 bin 222 kişi olarak belirlendi.

20 KİŞİLİK EKİP GÖÇ EDENLERLE GÖRÜŞECEK

Nüfusun azalması ile doğru orantılı şekilde üniversiteye gelen akademisyenlerin çeşitli nedenlerle şehirden ayrılmak istemeleri nedeniyle öğretim görevlisi tutmakta zorlanan BEÜ, göçün nedenlerini araştırmak için çalışma başlattı. BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim elemanlarından oluşacak 20 kişilik ekibin, başka şehirlere göç edenleri bulup görüşeceğini, röportajlar yaparak bilimsel bir çalışma ortaya koyacağını söyledi. Prof. Dr. Özer, şöyle konuştu:

"Akademisyenlerimiz, kentten göç eden vatandaşlarımızla görüşüp anket yapacak. Bunun yanında göç nedeni olarak varsayılan faktörleri inceleyecekler. Göçün nedenlerinin neler olduğuyla ilgili bilimsel bir tespitte bulunacaklar. Bu çalışmayı hem Sayın Valimize, hem kamuoyuna duyuracağız. Aynı zamanda göçün nasıl önlenebilirliği ile ilgili çözüm paketlerini de ürettirmeye çalışacağız. Ancak çözüm için önce problemin kaynağını belirlemeliyiz. Üniversite olarak biz bunu yapacağız. Burada problem nedir, problemin kaynakları nelerdir, insanlar neden göç ediyor, bununla ilgili bilimsel veriyi, hem çözüm üretebilecek yöneticilerle paylaşmek, hem de kamuoyunun taktirine sunmak bizim görevimiz."

'GÖÇ VEREN ŞEHRE AKADEMİSYEN GETİRMEK ZOR'

Kentteki göçün üniversiteyi de doğrudan ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Özer, "Çünkü göç veren bir şehire akademisyen getirmek, idari personeli tutabilmek oldukça zor. Diğer kamu kuruluşlarında da idari personel başka şehirlere gitmek için talepte bulunuyor ve bu bizi etkiliyor. Aynı zamanda nitelikli akademisyenleri üniversitemize kazandırmak, bilimsel performansı iyi olan, eğitime katkısı iyi olan genç, yetenekli akademisyenlerimizi üniversitemiz camiasına kazandırabilmek için de şehrin sunması gereken çok fazla artı olması gerektiğini düşünüyorum. Bu problemden kamu kuruluşları, üniversite, şehir olumsuz etkileniyor. Onun için tüm kuruluşlarla el birliği içinde bu probleme çözüm üretmemiz gerekiyor" dedi.

Rektör Prof. Dr. Özer, ön hazırlıkları tamamlanan çalışmanın eylül ayında başlayacağını, elde edilecek verilerin 2003 sonu veya 2014 başında kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber