OMÜ Tıp Fakültesi'nde tiyatroyla klinik beceri uygulaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2006 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde 2004-2005 eğitim yılında başlayan tiyatroyla klinik beceri uygulamalarında, öğrencilere hastaya nasıl davranılacağı, hastayla nasıl iletişim kurulacağı, nasıl öykü alınacağı ve muayene yapılacağı öğretiliyor.

Simüle hasta programını yürüten proje sorumlusu Doç. Dr. Füsun Yarış, uygulamada 4 videolu ve mikrofon sistemli aynalı oda kullandıklarını belirterek, "Yapılan duyurular sonucu fakültemize müracaat eden vatandaşlarımızdan seçtiğimiz hasta rolü oynayan tiyatrocuyla bir öğrenci aynalı odada karşı karşıya oturuyor ve öğrencinin bu hastayla görüşmesi, öykü alması, doğru davranış sergilemesi ve doğru muayene etmesi sağlanıyor" dedi.

Ayrıca uygulamanın videoya kaydedilip, öğrencinin kendisini de izlemesi imkanının oluşturulduğunu dile getiren Yarış, "Herkes birbirini izleyerek yapılan hataları görüyor ve hata yapmamayı öğreniyor" diye konuştu.

Uyguladıkları simüle hasta programı sayesinde öğrencilerinin insancıl tıp anlayışının gereği olarak, gerçek hastalarla karşılaşmadan önce hasta rolü oynayan, hastalık deneyimi olan simüle hastalarla karşılaştığını ifade eden Doç. Dr. Yarış, "Dünyada saygın birçok üniversitede ve Türkiye'de Ege, Dokuz Eylül, Hacettepe ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde uygulanmakta olan bu program, gönüllü olarak hasta rolü oynayarak eğitime katkıda bulunmak isteyen kişilere cüzi bir miktar harcırah vererek başlatılan bir uygulamadır. Bu amaçla, duyurular yoluyla fakültemizde simüle hasta portföyü oluşturuldu. Öğrenciler eğitimlerinin daha ilk yıllarında simüle hastalarla karşılaşıp ustalaşıncaya, yeterli hale gelinceye kadar muayene becerilerini geliştirecek. 15 Şubat 2006'da simüle hastalarla toplantı yaparak hem birbirleriyle tanışmaları sağlandı hem de kendilerine bu konuda yarım günlük eğitim uygulandı. İlk uygulamaya Klinik Beceri Laboratuvarı'nda başlandı" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber