Kale Grubu'ndan '500 Yılın Gizemi' sergisi

ÇANAKKALE'de Kale Grubu tarafından, ünlü Türk denizci Piri Reis'in dünya kültürel mirasının önemli varlıkları arasında gösterilen 1513 tarihli dünya haritasının yer aldığı 'Piri Reis ve 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi' sergisi, seramik eserlerle ziyarete açıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Ağustos 2013 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kale Grubu'ndan '500 Yılın Gizemi' sergisi

Türkiye'de seramik sektörünün kuruluşuna öncülük eden Kale Grubu, UNESCO tarafından dünya kültürel mirasının önemli varlıkları arasında gösterilen ve günümüze kalan en eski dünya haritalarından biri olan Piri Reis'in 1513 tarihli dünya haritası ve belli başlı yapıtlarını, seramik sanatçılarının bu haritalardan esinlenerek ortaya çıkardığı seramik eserleriyle Çanakkale'ye taşıdı. 'Piri Reis ve 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi' adıyla açılan sergi, Çanakkale Çimenlik Kalesi Müzesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Çimenlik Kalesi'ndeki serginin açılışına, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof.Dr. Sedat Laçiner, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Piri Reis'in, denizcilik ve haritacılık alanındaki eserleriyle tüm dünya için büyük önem taşıyan bir isim olduğunu vurgulayan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, şöyle dedi:

"Denizlerin Piri ve Seramiğin Kale'sini bu sergide buluşturuyoruz. Sanat eseri niteliğindeki 50 adet büyük boy haritanın ve bu haritalardan esinlenen seramik sanatçıları Mustafa Tunçalp, Ayşegül Şahin, İsmail Bütün, Burak Çiftç'?nin yorumladığı 30'a yakın seramik eserin yer aldığı 'Piri Reis ve 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi' isimli sergiyi, ilk olarak köklerimizin bulunduğu ve Piri Reis'in doğduğu ve büyüdüğü bu topraklarda, Çanakkale'de açmayı uygun gördük. Bu sergiyi daha sonra yurtiçi ve yurtdışında başka kentlere de taşıyacağız."

Çimenlik Kalesi'ndeki sergi 8 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber