Karabağ Kilimleri Iğdır'da yaşatılıyor

Çiçek motifleri ve canlı renkleriyle dikkati çeken Karabağ kilimi, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce kurulan atölyelerde yaşatılmaya çalışılıyor Usta öğretici Çobangil: "Özel desenleri olan Karabağ kilimleri, Osmanlı saray motifleriyle dokunuyor. Bu kültürün yok olmaması için İşkur destekli kursiyerler yetiştirmeye çalışıyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2013 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karabağ Kilimleri Iğdır'da yaşatılıyor

Çiçek motifleri ve canlı renkleriyle dikkati çeken Karabağ kilimi, kentte 20 yıl önce kurulan atölyelerde yaşatılmaya çalışılıyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren 2 ayrı atölyede Karabağ kilimi dokuyan 45 kursiyer, aile ekonomilerine önemli katkıda bulunuyor. Genç kız ve kadınlardan oluşan kursiyerlere, ürettikleri kilim başına belli bir ücret ödeniyor. Kursiyerler yurt içi ve yurt dışından aldıkları siparişlere göre de dokuma yapıyor.

Kök boya kullanılarak çift yönlü kullanılan kilimlere hayat veren genç kız ve ev kadınlarının dokuduğu Karabağ kilimi, metrekare fiyatı 150-180 lira arasında satışa sunuluyor.

Usta öğretici Rahile Çobangil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müdürlükleri bünyesindeki atölyelerde yöreye ait Karabağ kiliminin yaşatılmaya çalışıldığını söyledi. Bu kültürün yok olmaması için yoğun çaba harcandığını anlatan Çobangil, şöyle devam etti:

"Valimizin desteğiyle imkanlarımız daha iyileştirildi ve öğrenci sayısı arttı. Bu yöreye ait olan kilimciliğin yok olmaması için çalışıyoruz. Özel desenleri olan Karabağ kilimleri Osmanlı saray motifleriyle dokunuyor. Bu kültürün yok olmaması için İşkur destekli kursiyerler yetiştirmeye çalışıyoruz. Müşterilerimizin isteğine göre Anadolu motiflerini de yapıyoruz. Karabağ kilimlerini yaşatmak için uğraş veriyoruz."

Bu kilimin sadece Iğdır yöresinde dokunduğunu, renkleri ve canlılığıyla dikkat çektiğini vurgulayan Çobangil, şunları kaydetti:

"Kilimlerimizin kök boya olması da çok önemli bir özelliğidir. Çift taraflı kullanılabiliyor. Yıkandığında kesinlikle renk vermiyor. Atölyede 1-6 metrekare arasında değişen kilimler dokuyoruz. Türkiye'nin her yerinden sipariş alıyoruz. Telefonla sipariş alıp kargoyla gönderiyoruz. Öğrencilerimiz eğitimlerinin ilk aylarında acemilik yaşıyor daha sonra bu işi en iyi şekilde dokumayı öğreniyor. İki üç ay içerisinde ustalaşarak Karabağ kilimlerine hayat veriyorlar."

Çobangil, kurslarının yaz aylarında da devam ettiğini belirterek, aldıkları siparişleri yılın her dönemi karşılamaya çalıştıklarını vurguladı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber