Erdoğan'ın Tüzmen açmazı: Yargılama için onay verecek mi?

Haber Giriş : 24 Şubat 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK, Bakan Tüzmen'i EGS adlı şirkete 64 milyon YTL kredi verilmesinde usulsüzlük yapmakla suçladı. Dosyanın hazırlanmasına onay veren Erdoğan, yargılama için onay verecek mi? İşte Erdoğan'ın zor kararı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), EGS Dış Ticaret şirketine 4 yıl önce verilen 64 milyon YTL'lik krediyle ilgili usulsüzlükte Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i de suçlayan raporuyla ilgili olarak Başbakanlık'ta çıkış yolu aranıyor.

Tüzmen'in Dış Ticaret Müsteşarlığı döneminde Eximbank kredileri konusunda usulsüzlükle suçlandığı dosyanın hazırlanmasına onay veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı zorlu bir karar süreci bekliyor.

Kendisi ve 4 bakanın da aralarında bulunduğu 21 AKP'li hakkında yolsuzluk, usulsüzlük iddialarıyla hazırlanan dosyaları Meclis'te bekleten Erdoğan, sadece Tüzmen hakkında yargılama sürecini başlatırsa çelişkiye düşmüş olacak. Erdoğan, aksi yönde davranırsa da, Eximbank için kendi onayıyla başlatılan soruşturma ve dava sürecini Tüzmen açısından durdurmuş olacak.

Tüzmen'in, müsteşarlığın yanı sıra Eximbank Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı dönemle ilgili BDDK soruşturması, Başbakan'ın 17 Mart 2004 tarihli "olur" onayına dayanıyor.

Tüzmen'in yanı sıra 4 Eximbank yöneticisinin suçlandığı murakıp raporu, 2 yıl sonra yeni bir "olur" için Başbakan'a sunuldu.

Yargıya gider mi?
Tüzmen hakkında Türk Ceza Yasası'nın, "emniyeti suiistimal" maddeleri uyarınca fezleke düzenlenmesi için dosyanın savcılığa ulaştırılması gerekiyor. Yargı sürecini başlatacak kararın, Başbakan'ı zorlayacağına dikkat çekiliyor. Erdoğan, bakanı hakkındaki dosyayla ilgili yargı sürecini başlatırsa, Meclis'te bekleyen diğer fezlekeler konusunda muhalefetin baskısıyla karşılaşacak.
83 AKP milletvekili hakkında TBMM'de bekleyen 83 dokunulmazlık dosyasından 21'i yolsuzluk suçlamasına dayanıyor.
Erdoğan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin hakkında birçok dosya bulunuyor.

Suçun maddesi: 5 yıla kadar hapis

Vatan gazetesinde dün duyurulan BDDK Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu raporuna göre, Tüzmen ve Eximbank'ın 9 eski yöneticisi, 4 yıl önce EGS'ye 64 milyon YTL'lik usulsüz kredi verip Hazine'yi zarara uğratmakla suçlanıyor. Raporda, eski TCK'nın 508. ve 510. maddelerinde tanımlanan "hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal" suçundan dava açılması isteniyor. 508. madde, 2 aydan 2 yıla kadar, 510. madde de 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezaları öngörüyor.

'Yine imza atarım'

İddiaları bir basın toplantısıyla yanıtlayan Tüzmen, "Bugün olsa yine aynı kredinin altına imza atarım. Başımı öne eğecek, hesabını veremeyeceğim bir şey yok" dedi.
Şirketin, vergi borcunun bulunmaması, karşılıksız çeklerinin olmaması, yöneticilerinin hükümlü olmaması gibi unsurlar ile yedi yıl süren sorunsuz kredi ilişkisinin dikkate alındığını vurgulayan Tüzmen, "Kredi riskinin teminat mektubu oranı yüzde 100 yerine yüzde 65 olarak uygulandı. Bu süreç, dış ticaret sermaye şirketleri için standart bir uygulamanın sonucu. Bugün olsa yine aynı kredinin altına imza atarım" diye konuştu.
"Rapordan haberim yok. Ne zaman bir yerlere el atsam bu tür iddialar gündeme geliyor" diyen Tüzmen, "İddialar sizi bakanlıktan göndermek için mi ortaya atılıyor?" sorusuna "O şekilde düşünmek istemiyorum. Kurşun bir yerden geliyor ama nereden geldiği belli değil" yanıtını verdi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber