Hızlı Tren Projesi'nde 'hesaplar' değişti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2006 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara-İstanbul arası demiryolu ulaşımını 3 saate indirmeyi öngören Hızlı Tren Projesi'nde, ikinci etaba ilişkin ihalede hesaplama yöntemi Kamu İhale Kurulu'nun kararı doğrultusunda değiştirildi.

Tekliflerin yeniden hesaplanacak olması nedeniyle ihale sürecindeki uzamanın projenin bitiş hedefinde de sapmalara neden olacağı bildirildi.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hızlı Tren Projesi'nin ikinci etabı olan İnönü-Köseköy arasının altyapısı için 8 Ağustos 2005 tarihinde yapılan ihalenin sonuçları Eylül ayında belli olmuştu.

TCDD Genel Müdürlüğü, ihaleyi Çin ve Türk firmalarının oluşturduğu CRCC-CMC-Cengiz İnş-İçtaş İnşaat konsorsiyumunun kazandığını duyurmuştu. İhalede, CRCC-CMC-Cengiz İnş-İçtaş İnşaat konsorsiyumu, İnönü-Vezirhan kesimi için 659 milyon 999 bin 966 dolar, Vezirhan-Köseköy için de 610 milyon 160 dolar teklif etmişti.

Konsorsiyum, işi Çin Eximbank kredisi ile gerçekleştireceğini, 720 milyon dolarlık kredinin 5 yıl ödemesiz, 20 yıl vadede, sabit yüzde 2.50 faizle sağlanacağını taahhüt etmişti.

Ancak bir firmanın Kamu İhale Kurulu'na itirazı üzerine, Kurul konuyu ele alarak karara bağladı ve bu karar TCDD Genel Müdürlüğü'ne iletildi. Kararda 4 üye, TCDD Genel Müdürlüğü'nün tekliflerin hesaplanmasında uyguladığı döviz faizlerine ilişkin prime rate (temel olarak alınan ilk kredi faiz oranı) hesabının uygulanamayacağı, bir üye, ihalenin iptal edilmesi gerektiği, 3 üye ise itirazın yersiz olduğu yönünde görüş belirtti.

Merkez Bankası'yla yaptığı yazışmalar doğrultusunda ihalede prime rate hesaplama yöntemini uygulayan TCDD Genel Müdürlüğü, bu karar üzerine hesaplama yönteminde değişikliğe gitti. İhale komisyonu, yeniden hesaplamalarda prime rate yerine, teklifler içindeki en yüksek faiz oranına göre değerlendirme yapacak.

Bu arada, TCDD Genel Müdürlüğü'nün ihaleyi sonuçlandırma için öngördüğü 240 günlük opsiyon süresi de 8 Nisan 2006 tarihinde sona erecek.

İhaleyi sonuçlandırma bakımından zaman yönünden sıkışan TCDD Genel Müdürlüğü, 240 gün içinde süreci tamamlayamazsa katılımcı firmalardan ek süre isteyecek. Ancak sürenin uzaması halinde teklif edilen rakamlarda artış gündeme gelebilecek.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin 2007 yılı sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini, ancak ihale sürecindeki uzamaların projenin bitirilmesi hedefinde de sapmalara neden olacağını belirttiler. İhale sürecindeki uzama, projenin bitiş hedefini 2008 yılına çekecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber