ElectroWorld Bimeks'in oldu
Teknoloji marketleri pazarında bir yabancı şirket daha Türkiye'den çekildi, rekabette direnemeyen Electro Worl'ü Bimeks satın aldı.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Bimeks, Vatan, Darty, ElectroWorld, MediaMarkt (Saturn) ve Teknosa'nın pazarın büyük bölümünü elinde bulundurduğu Türkiye elektronik perakendesinde kartlar yeniden karılıyor. Bimeks'in ElectroWorld'ü satın alması sonrasında Türkiye'de bulunan yabancı tüketici elektroniği perakendecisi sayısı bir dönem 5'e kadar çıkmışken şimdi 2'ye geriledi. Perakende çevrelerinde bir süredir dış sermayeli Darty'nin de satış masasında olduğu ve yerli perakende zincirlerinin alım için yarıştığı konuşuluyor. MediaMarkt'ın ise Türkiye'yi terk etmekten en azından bir süre için vazgeçtiği, yeni bir strateji ile yoluna devam etme kararı aldığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıllarda büyük kampanyalarla gelen Best Buy ve Electronic Partner ülkeden çekilme kararı almıştı.
Pazar payı farkları azalacak
Pazarda halen Teknosa yaklaşık yüzde 40'la lider konumda. MediaMarkt'ın payı 20'lerde. Vatan'ın payı yüzde 17, Bimeks yüzde 8.5, ElektroWorld yüzde 8 ve Darty yüzde 5'lerde. Uzmanlar, yeni satınalmalar sonrasında pazarda rakipler arasındaki pazar payı farklarının azalacağı görüşünde birleşiyor.
GFK'nın son verilerine göre 2013 yılının ilk 6 ayında pazar büyüklüğü 2 milyar dolar oldu. Buna göre Yılın tamamında pazarın 4.5-5 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor. Teknoloji perakende mağazalarının satışlarının yıllık büyüme hızı ise yüzde 20 ile yüzde 30 arasında değişiyor. Gelir düzeyi ne olursa olsun herkes en yeni cep telefonunu alıyor, ürünlerin değişim hızı çok yüksek ve genç nüfus büyük bir potansiyel yaratıyor. Ancak burada bir çelişki var, bu potansiyeli görüp Türkiye'ye gelen yabancı devler neden birer birer çekiliyor? Görüşüne baş vurduğumuz sektör yetkilileri bu nedenleri şöyle özetliyor:
1. Büyük metrekarelere yüksek kira ödüyorlar: Yabancı teknoloji marketlerinin Türkiye pazarına girişte yaptığı ilk hata çok büyük metrekarelerde yer kiralamak oldu. Bu yerlere yüksek kiralar ödeyen yabancı perakendeciler maliyet hesabında ilk adımda dezavantajlı konuma düştü. Tek bir mağazası için aylık 400 bin TL kira ödeyen firma olduğu konuşuluyor. Bu yüksek kiralar kar etme yolunda büyük bir engel. Bu nedenle 'direnen' MediaMarkt da yerli oyuncular gibi daha küçük metrekarelerde rekabet etme stratejisine dönüş yaptı.
2. Operasyonel maliyetleri çok yüksek: Yabancı oyuncular yerli rakiplerine göre çok yüksek operasyon maliyetleri ile iş yapıyor. Danışmanlık ücretlerinden lojistiğe kadar çok yüksek bir gider söz konusu. Bu giderlerini global yapının gereği olarak uygulamak zorunda olan, gider kalemlerini pazara uyumlu hale getirip azaltamayan şirketler maliyet açısından önemli bir yükün altına giriyor.
3. Yerli rakipler güçlü savunma yaptı: Yerli rakipler Türkiye pazarında çok ince detayları yöneterek önemli bir maliyet avantajı yaratıp pazarı yabancı rakiplerine terk etmediler. Yakaladıkları maliyet avantajını fiyatlarına indirim olarak yansıtan yerli teknoloji marketler, bu noktada yabancı rakiplerin maliyetleri fiyatla çıkarabilmesinin de önüne geçti. Fiyatlar indi, birer 'alışveriş dedektifi' haline gelen tüketici uygun fiyatı tercih etti ve yabancı teknoloji marketler üst üste zarar açıklar hale geldi. Bu durum pazarda daha uzun süre direnmeyi imkansız hale getirdi.
Bimeks ElektroWorld'ü 6 milyon TL'ye satın aldı
Teknoloji mağazaları zinciri Bimeks, İngiliz sermayeli teknoloji perakendecisi Electro World şirketinin hisselerinin tamamını satın almak üzere Dixons Retail plc'nin sahip olduğu DSG European Investments Ltd. ile anlaşma imzaladı. Electro World'ün hisselerinin tamamı için 2 yıl içinde 6 milyon TL ödenecek.
Electro World (EW), İngiltere'nin en büyük teknoloji perakendecisi olan ve birçok ülkede yatırımları bulunan Dixons Retail plc.nin iştiraki olarak 2008 yılından beri Türkiye'de faaliyet gösteriyor. 22 şehirde 14 büyük mağaza, 18 franchise omak üzere toplam 32 mağazada faaliyet gösteren EW, Dixons ve Esas Holding ortaklığı ile kurulmuş, Esas Holding'in hisselerini İngiliz şirketine devretmesinden sonra Dixons, Electro World'ün tamamına sahip olmuştu.
Satış alanı ikiye katlanacak
Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray "Electro World'ü satın almaya, büyüme stratejimiz ve geleceğe yönelik planlarımız doğrultusunda karar verdik. EW iyi lokasyonlara sahip. Satın alma süreci tamamlandığında ciro ve karlılığımızda sıçrama yapacağımızı düşünüyorum" dedi. Electro World'ün satınalma işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte Bimeks'in mağaza sayısı 82'den 114'e, 44 bin metrekare olan satış alanı ise 85 bin metrakareye çıkacak. Bimeks mağazası bulunan il sayısı ise 49'a yükselecek.
Satınalma işlemi, Rekabet Kurulu'nun onayından sonra tamamlanacak ve Electro World mağazaları Bimeks'e dönüşecek. Toplam 41 bin 500 metrekare satış alanına sahip olan Electro World, sektördeki 3 yabancı oyuncudan biri olarak faaliyet gösteriyordu.
Küçük mağazalar ile yayılıyor
Bu yıl başında büyüme hedeflerini revize eden Bimeks, yeni mağaza açılışları yanında, şirket satın alma yoluyla da büyümeyi hedeflediğini açıklamıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray bir süre önce yaptığı açıklamada 'sektörde konsolidasyonun kaçınılmaz olduğunu ve Bimeks olarak bu süreçte yeni şirketler satın almaya odaklandıklarını' söylemişti. Geçtiğimiz yılı 495 milyon TL ciro ile kapatan şirket, bu yılın ilk 6 ayında ise satışlarını yüzde 30 artırmış, 16,1 milyon TL faaliyet karı elde etmişti.
Çoklu kanal yapısı ile büyüme stratejisini benimseyen Bimeks, böylelikle istikrarlı büyüme ve sürdürülebilir karlılığı hedefliyor. Bu stratejide şirket, bir yandan 'Teknoport' adını verdiği büyük mağazalar kurarken, öte yandan daha küçük mağazalar ile coğrafi yaygınlığını artırmayı hedefliyor. Şirketin "bimeks.com.tr" üzerinden yaptığı online satışlar toplam cironun yüzde 8'ine ulaşıyor. Şirket bu oranı 2 yıl içinde yüzde 20'nin üzerine taşımayı hedefliyor
Bimeks'in 2012 cirosu 495 milyon TL
1990 yılında kuruldu
44 şehirde 82 mağazada faaliyet gösteriyor
Sahip olduğu satış alanı 44.000 m2
2012 cirosu 495 milyon TL
2013 hedefi 650 milyon TL
Personel adedi (franchise dahil) 765 kişi
Halka açık ilk teknoloji perakende şirketi olarak Borsa İstanbul'da işlem görüyor
Electro World'ün 32 mağazası var
2008 yılında kuruldu
22 şehirde 32 mağazada faaliyet gösteriyor
Sahip olduğu satış alanı 41.500 m2
2012 cirosu 485 milyon TL
Personel adedi 540 kişi