'Ama' Mühendis Nasıl İş Yapacak?
ÖSYM tarafından yürütülen memur yerleştirmelerinde önemli bir husus var. Açıkçası bunu ben düşündüğüme göre, ÖSYM veya ismi kılavuzda geçen Devlet Personel Başkanlığı, neden düşünmüyor anlamıyorum? Konu şudur: Çok sevdiğim bir arkadaşım var. Kendisi özürlü. Ben hukuk okurken o ziraat mühendisliği okuyordu... O daha önce bazı özürlü sınavlarına girdi ama kaybetti. Ama şimdi mühendislik kadrolarına da başvuracak... Devamı için başlığa tıklayın.
Kendisi ama (kör) olduğu için bir çok hususta ben yardımcı oluyorum. Bir iki özürlü memur ilanına başvurdu ama sonuç çıkmadı. Başvuruduğu ilanlarda her kadro için tek tek şartlar belirtilmekteydi.. Şimdi diyeceğim o ki, orada kamu kurumları özürlülere özel kadrolar hazırlamış ve ilana çıkmış. Hem sosyal bir görev yerine getiriliyor hem de kanun emri uygulanmış oluyordu. Yanlış hatırlamıyorsam, bunun bir de yönetmeliği vardı. Yani işlemler buna dayanılarak yapılıyordu.
Ama şimdi bir memur alımı var. Ve bu alımda şöyle bir açıklama yapılmış
"ÖZÜRLÜ ADAYLARIN DİKKATİNE:
Özürlü statüsündeki adayların, kamu kurum ve kuruluşların bu kılavuzda yer alan
kadro veya pozisyonlarını tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde
yerleştirilmeleri mümkün bulunmakla birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları
Kanunu ve bu Kanun'un 53 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği hazırlanan
Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları
Hakkında Yönetmelikte özürlü memur istihdamı ayrıca düzenlenmiş olup, buna göre
kamu kurum ve kuruluşları toplam dolu kadro sayılarının (taşra teşkilatı dâhil)
%3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda olduklarından, bu suretle istihdam
edilecek özürlüler için özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan-Mayıs,
Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında kurumsal bazda
ayrı bir sınav uygulaması yapılmaktadır.
Memur olmak isteyen özürlü vatandaşların; özürlü kontenjanı çerçevesinde Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelikte belirtilen prosedür çerçevesinde ilan edilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolara atanabilmeleri için bu kurum ve kuruluşlara başvurmaları ve ilgili kurum veya kuruluşlarca yapılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde memur olarak istihdam edilmeleri de mümkün olabilecektir"
Şimdi bu öyle bir açıklama ki ne yasak getiriyor ne başka bir şey. Yok efendim mümkün bulunmakla birliktede, yok efendim asıl mevzuat şuda...
Şimdi ben burda yetkililere bir soru sormak istiyorum.
PTT eğer özürlü memur almak isteseydi. Ona göre ayarlama yapar ve ilana çıkardı. Yanlış mı düşünüyorum?
Yine Tarım Bakanlığı özürlü mühendis alacağını belirtseydi, ilana çıkardı.
Ama ben şimdi PTT ile de görüştüm. "Özürlü alacak mısınız" dedim? Arkadaş başvuracak dedim. "Ne münasebet" dediler. Eee niye yazdınız bu dedim. Onu biz yazmadık dediler. Kim yazdı deyince de Devlet Personel başkanlığı dediler. Şimdi Devlet Personel Başkanlığına sormak istiyorum?
PTT sakat dağıtıcı almak istermi veya ama avukat veya özürlü mühendis....Zaten almak istese bunu yılda üç defa olan bir ilan var, onunla yapardı. Eee, o halde niye kadroların ve pozisyonların boş bırakılmasına neden olunuyor. Yazık değilmi bize? ÖSYM bunun kontrolünü nasıl yapabilir. Kişi internet üzerinden başvuruyor zaten. ÖSYM'dekiler internet üzerinden kişinin özürlü olduğunu anlaması mümkün değil.
Ben daha Tarım Bakanlığının aramadım. ama orayı da arasam, aynı şeyi söylecekler. "Biz mühendis alıyoruz. bu kişi sık sık taşraya gidecek. Gezecek. özürlü olmaması gerekiyor" falan diyecekler. İlana çıkacak olsak özürlü memur alımı ilanı ile çıkardık derler.
Diyeceğim o ki: Şimdi bu başvurularla bir çok özürlü eğer puanı yüksek ise kadrolara atanacak ve belkide başlatılmayacaklar. Ve olan bizlere olacak.
Bunu fark edebilecek. Kadroların bir adet dahi olsa boş kalmasını önleyecek bir aklı selim arıyorum. Yazık bizlere çünkü...
Haberi yazan: Hüseyin