Aynı notlarla kalan öğrenci lisede geçecek
Değişen Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğindeki düzenlemeyi ele alıp İlköğretim’le karşılaştıralım.
Ortaörğetim K.Y. Madde 50: … Öğrenciler, her dönemde tüm derslerden en az bir performans çalışması, her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevini yerine getirirler.
(8) Öğrencilerin derse hazırlıkları, derse aktif katılımları ve dersle ilgili araştırma çalışmaları da performans çalışması kapsamında ayrıca notla değerlendirilir.
Dönem puanı
MADDE 51- (1) Bir dersin dönem puanı;
a) Sınavlardan alınan puanların,
b) Performans çalışması puanının/puanlarının,
c) Varsa proje puanının,
ç) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okutulan uygulamalı derslerde ayrıca hizmet ve/veya temrin puanlarının aritmetik ortalamasından elde edilen puanın
aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.
Şimdi de İlköğretim Kurumlarındaki aynı konudaki maddeyi ele alalım:
“b) (Değişik:RG-21/7/2012-28360)İlkokul 4 üncü sınıflar ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarının bütün sınıflarında öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik yaptıkları çalışmalar ve varsa projeden aldıkları puanların ayrı ayrı ortalamaları ile sınavlardan alınan puanların toplamının aritmetik ortalaması ile belirlenir.”
Şimdi bu kadar maddeden sonra yorumlamaya geçelim;
Öğrenci bir dersten iki yada üç yazılı olacak geçmişte olduğu gibi.
En az bir dersten proje (eskiden ödev idi) alacak.
Her dersten en az bir performans çalışması yapacak.
BU şekilde aldığı puanların ortalaması o dersin başarısını belirleyecek.
Yazılılarda değişiklik yok. Sözlü kaldırılmış. Fakat İlköğretimde olduğu gibi Performans çalışması yapılacak ve
“ Öğrencilerin derse hazırlıkları, derse aktif katılımları ve “dersle ilgili araştırma çalışmaları da performans çalışması kapsamında ayrıca notla” değerlendirilecek. (Bu not bir bakıma kanaat notudur)
Bu durumda bir öğrenci yazılılarda başarısız olsa da birden fazla performans çalışması yapması ve kanaat notunun iyi olması halinde dersi geçebilecektir.
Oysa ki aynı durum ilköğretimde söz konusu değil…
İlköğretimdeki maddeyi almamızın sebebini de burada açıklayalım:
İlköğretimde öğrenci performansla ilgili örneğin 3 not almışsa bu notlar dönem puanında bir tane sayılır. Ortaöğretimde ise her biri ayrı sayılıyor.
Somutlaştıracak olursak;
Bir dersten: Performans 100,95,75 olsun. Yazılılar da 10 ve 20 olsun bu durumda bu öğrencinin ders puanı
İlköğretimde (Ortaokulda): 100+95+75=270/3=90 performans notu, 90+10+20= 120/3=40 Puan Dersin Dönem notu olur. (performans notu üç tane olduğu halde ortalaması alınıp teke indidiliyor)
Lisede: 100+95+75+10+20=300/5=60 Puan olur.
Yani aynı puanlarla Ortaokulda 40 olaak belirlenip başarısız sayılan bir öğrenci lisede aynı puanla 60 olarak değerlendiriliyor ve dersten başarılı oluyor..