Kaza kurşunuyla ölen gencin karaciğeri hayat kurtardı

Bursa'da 5 aydır tedavi gören karaciğer hastası 57 yaşındaki Mahmut Doğdu, Balıkesir'de kaza kurşunuyla can veren 36 yaşındaki Engin Şener'in karaciğerinin nakledilmesiyle hayata tutundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2013 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kaza kurşunuyla ölen gencin karaciğeri hayat kurtardı

Bursa'da 5 aydır tedavi gören karaciğer hastası 57 yaşındaki Mahmut Doğdu, Balıkesir'de kaza kurşunuyla can veren 36 yaşındaki Engin Şener'in karaciğerinin nakledilmesiyle hayata tutundu. Doktorların, "nakil olmasaydı yaşama şansı yoktu "dediği Mahmutm Doğdu, "Yeniden doğdum" diye konuştu.

Gemlik'te çiftçilikle uğraşan Mahmut Doğdu, yaklaşık 5 ay önce ayağındaki şişlik nedeniyle gittiği hastanede Hepatit B'ye bağlı siroz hastası olduğunu öğrendi. Babasını da aynı hastalık nedeniyle kaybeden Doğdu hemen harekete geçti ve Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne başvurdu.

Eşi ve 3 çocuğu verici olmak istedi. Ancak kan grupları uymadığı için karaciğerlerini veremediler. Mahmut Doğdu için tek çare kadavra listesine kayıt olmaktı. Tanı konulduktan sadece 2 ay sonra listeye kayıt olan Doğdu için bekleyiş başladı. Tetkikler sırasında karaciğerinde de 2,5 santimlik bir tümör tespit edilmişti. Zaman kazanmak adına tümör yakılarak küçültüldü. Ancak bu geçici bir çözümdü. Hastalığın tedavisi için nakil olması şarttı. Bekleme süresinde işini bıraktı ve sürekli istirahat etmek durumunda kaldı.

ORGAN BAĞIŞIYLA HAYATA DÖNDÜ

Bekleyiş çok uzun sürmedi. Kadavra listesine yazıldıktan 3 ay sonra Mahmut Doğdu için uygun karaciğer bulundu. Balıkesir'de kaza kurşunu sonrasında hayatını kaybeden 36 yaşındaki Engin Şener'in ailesinin örnek davranışı onu bu hastalığın pençesinden kurtaracak bir umut oldu. Genç adamın karaciğeri Acıbadem Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Remzi Emiroğlu ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonla Mahmut Doğdu'ya nakledildi.

Doğdu'nun karaciğeri ameliyatın hemen sonrasında fonksiyonlarını yerine getirmeye başladı. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, “Hastamız nakil olmasaydı yaşama şansı yok denecek kadar azdı. Tümör büyüyüp yayılabilirdi. Karaciğer tümörlü hastaların tedavi olabilmelerinin tek yolu organ naklinden geçiyor” diye konuştu.

Ameliyattan sadece 1-2 gün sonra ayağa kalkan Mahmut Doğdu ise duygularını şöyle ifade etti: ”Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Evlatlarının organlarını bağışlayan aileye minnettarız. Allah onlardan razı olsun. Yeniden doğmuş gibiyim.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber