Ek zam kapsamı genişledi
İçinde ek ders ücretlerinin 5 YTL'ye çıkarılması ve 40+40 şeklinde bilinen denge tazminatının da bulunduğu memura ek zam paketi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti. Çeşitli meslek gruplarının yoğun kulis yaptıkları görüşmelerde 50'yi aşkın değişiklik önergesi verildi. AK Partili vekiller tarafından verilen 20'e yakın önergenin bir kısmı kabul edildi. Görüşmelere ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonunun resmi raporu henüz yayımlanmamıştır. Bu nedenle tasarıya ilişkin yazılı ve görsel medyada çıkan haberlerin tümünü bir arada veriyoruz.
Memura Ek Zamma İlişkin Tüm Haberler
İçinde ek ders ücretlerinin 5 YTL'ye çıkarılması ve 40+40 şeklinde bilinen denge tazminatının da bulunduğu memura ek zam paketi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti. Çeşitli meslek gruplarının yoğun kulis yaptıkları görüşmelerde 50'yi aşkın değişiklik önergesi verildi. AK Partili vekiller tarafından verilen 20'e yakın önergenin bir kısmı kabul edildi. Görüşmelere ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonunun resmi raporu henüz yayımlanmamıştır. Bu nedenle tasarıya ilişkin yazılı ve görsel medyada çıkan haberlerin tümünü bir arada veriyoruz.
Polis ve din görevlisine 100 YTL ek ödeme
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, çeşitli adlar altında ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurlara 2006 Ocak'tan itibaren 40 YTL, temmuzdan itibaren de 40 YTL olmak üzere toplam 80 YTL ek ödeme yapılmasına imkan tanıyan tasarı benimsendi.
Tasarıya eklenen bir madde ile Emniyet ile Din hizmetleri tazminat gösterge rakamları yükseltildi. Buna göre, 80 YTL ek ödemenin yanı sıra polis ve din görevlilerine aylık ortalama 100 YTL'lik daha artış yapılacak. Tasarının 6 saat süren görüşmeleri sırasında, milletvekilleri 50'ye yakın değişiklik önergesi verdi. CHP'nin verdiği 30'u aşkın önerge reddedilirken, AK Partili üyelerin verdiği önergeler oyçokluğuyla kabul edildi. Yapılan değişikliklerle, teknik hizmetler sınıfında bulunan ve açık mahallerde fiilen çalışan personele verilen ek özel hizmet tazminatları 100 YTL'ye yükseltildi. DSİ ve Karayolları ile Tapu ve Kadastro genel müdürlüklerinde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıların özel hizmet tazminatları, yapılan artışla 120 YTL'ye çıkarıldı. Öğretmenlerin ek ders ücretleri 3,6 YTL'den 5 YTL'ye yükseltildi. Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlere haftalık ders saatlerini aşmaları halinde, okuttukları her bir ders saati için ek ders ücreti alma hakkı tanındı. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan avukatlar ile hukuk müşavirlerinin ücretlerinin hesaplanmasında kullanılan 6.000 göstergesi, 10.000 yapıldı.
Ankara, Zaman
Memura ek ödeme Komisyon'dan geçti
ÇEŞİTLİ gerekçelerle ek ödeme alamayan memurlara, "denge zammı" adıyla bu yıl için toplam 80 milyon lira ek ödeme yapılmasını öngören tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önemli ölçüde genişletilerek kabul edildi. Altı maddelik tasarıya AKP ve CHP milletvekillerinin verdiği önergelerin eklenmesiyle, öğretmen, polis, mimar-mühendis, hakim ve savcılara, din hizmetleri görevlileri için zam çıktı. Değişiklik önergeleriyle, getirilen ek ödemeler şöyle oldu:
Din hizmetleri sınıfı tazminatı 100'er YTL arttırıldı.
Emniyet hizmetleri tazminatı 80 ile 100 YTL arasında arttı. Makam tazminatı almayan emekli polisler ile bekçi aylıkları 100'er YTL arttırılacak.
Öğretmenlerin ek ders ücreti 3.5 YTL'den 5.5 YTL'ye çıkarılıyor.
Aile yardımı 11 YTL'den 53 YTL'ye çıkarıldı.
Hakimler ve savcılarda ek ödeme 21 YTL, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılarda ise larda 26 YTL arttırıldı.
DSİ, Karayolları ve Tapu Kadastro Genel Müdürlükleri'nde görevli mimar mühendis ve şehir plancılarına 120'şer YTL ek ödeme getirildi.
THY'de çalışan emekli pilot subayların, Emekli Sandığı'ndan tedavi yardımı almaları sağlandı.
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmellerin ders saatlarine standart getirildi. Aylık karşılığı okutmaları gereken haftalık ders saatlerini doldurduktan sonra okuttukları her ders saati için ek ders ücreti almalarına olanak sağlandı.
Memura ek ödemeler komisyondan geçti
Ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurlara ocak ve temmuzda 40'ar YTL olmak üzere toplam 80 YTL ek ödeme yapılmasına olanak tanıyan tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
Yoğun lobi çalışmaları sonucunda polislerden din hizmetlilerine kadar çeşitli
kesimlere tasarı dışında ek ödemeler yapılmasını sağlayan önergeler kabul edildi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, personel reformuyla uyumlu olacak ücret dengesi
sağlamaya dönük düzenlemeler getirildiğini belirtirken, toplamda 80 milyonluk
ödemeden yaklaşık 1 milyon 400 bin çalışanın yararlanacağını bildirdi. Bu düzenlemeden
yararlanacak kurumlar tasarıda tek tek gösterildi.
Polis emeklisine 100 YTL
Öğretmenlerin ek ders ücretleri 3,5 YTL'den 5 YTL'ye çıkarıldı. Bu arada, 10 aylık sözleşmeyle çalışan öğretmenlerin, bir yıllık sözleşmeyle çalıştırılması ve bu öğretmenlerin de ek ders alabilmesini sağlayacak önerge de kabul edildi. Ancak öğretmenlerin ek ders alabilmesi için haftalık zorunlu ders saatini doldurmaları gerekecek.
Diyanet'in genel idare hizmetlerinde çalışan personeli, DSİ, Tapu Kadastro ve Karayolları teknik elemanları, polis emeklileri ve Adli Tıp Kurumu çalışanlarına da tasarının öngördüğü düzenlemeler dışında ek ödemeler getirildi. Polis emeklileri, başka bir işte çalışmamak kaydıyla emekli maaşlarına ek olarak 100'er YTL daha alacak.
Tatil günlerinde nöbet tutan adli personelin nöbet ücretinin artırılmasını öngören tasarı ile THY'nen pilot kaçışını önlemek için emeklilere sağlık yardımından yararlanma hakkı tanındı. CHP'nin çeşitli kurumlar için verdiği ek ödeme önergeleri reddedilirken, "Bu yasa sadaka yasası. Maliyeti bilinmeyen tasarıya el kaldırıp indiriliyor. Millet size beddua edecek" gibi eleştiriler geldi.
ANKARA Milliyet
Memura denge tazminatı geliyor
Yaklaşık 1 milyon 400 bin memura haziran ayına kadar 40 Yeni Türk Lirası (YTL), temmuz ayından itibaren de ilave olarak 40 YTL aylık ek ödeme yapılmasına ilişkin yasa tasarısı dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.
Yasa tasarının görüşmeleri sırasında çok sayıda önergeyle değişik kesimlere ilişkin tazminat artışlarına gidildi. Öğretmenlere ödenen ek ders ücretini 3,5 YTL'den 5.5 YTL'ye çıkaran tasarı, imam, müftü ve müezzinlere ödenen din hizmetleri tazminatında 100 YTL, polislere ödenen emniyet hizmetleri tazminatında 80-100 YTL, makam tazminatı alamayan emekli polis ve bekçi aylıklarına 100 YTL artış öngörüyor.
Aile yardımını 11 YTL'den 53 YTL'ye çıkaran tasarı, teknik hizmetler sınıfına ödenen tazminatı da 100 YTL artırıyor. Devlet Su İşleri, Karayolları ve Tapu Kadastro'da çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının tazminatlarında ise 120 YTL'lik artış yapıldı.
Hakim ve savcılara ödenen tazminat 20 YTL artırılırken, üç yıl ve daha fazla süredir birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar ile Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kazanmış birinci sınıf hâkim ve savcıların ek göstergeleri de 26 YTL artırıldı.
Yasa ile ayrıca halen Türk Hava Yolları'nda çalışan emekli pilot subaylara da Emekli Sandığı'ndan ücretsiz tedavi yardımı alma olanağı getirildi.
RADİKAL - ANKARA -
Polis maaşlarına zam, memurlara ek ödeme
Ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurlara ocaktan itibaren 40 YTL, temmuzdan itibaren de 40 YTL olmak üzere toplam 80 YTL ek ödeme yapılmasına olanak sağlayan tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarıya göre polis ve din görevlilerine aylık ortalama 100 YTL'lik daha artış yapılacak, öğretmenlerin ek ders ücretleri de 3.6 YTL'den 5 YTL'ye yükseltilecek.
Tasarının 6 saat süren görüşülmeleri sırasında, Komisyon üyeleri tarafından 50'ye yakın değişiklik önergesi verildi. CHP'nin verdiği 30'u aşkın önerge reddedilirken, AK Parti'li üyelerin verdiği önergeler oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen önergeler doğrultusunda yapılan bazı değişiklikler şöyle:
ÖSYM Başkanlığı'nca yapılan merkezi sınavlarda, başvuru hizmetlerini yürütmek için görevlendirilen Milli Eğitim Bakanlığı personeline, başvuru için adaydan alınan 2 YTL tutarındaki hizmet bedelinin yarısı verilecek. Alınan başvuru bedelinin diğer yarısı da okul aile birliklerine gelir olarak kaydedilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı'nda norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması durumunda, öğretmenler de sözleşmeli olarak istihdam edilecek.
Teknik hizmetler sınıfında bulunan ve açık mahallerde fiilen çalışan personele verilen ek özel hizmet tazminatları 100 YTL'ye yükseltildi.
DSİ ve Karayolları ile Tapu ve Kadastro genel müdürlüklerinde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıların özel hizmet tazminatları,yapılan artışla 120 YTL'ye çıkarıldı.
Din görevlileri ve polislere zam
Din ile emniyet hizmetleri tazminat gösterge rakamları yükseltildi. Buna göre, 80 YTL ek ödemenin yanı sıra polis ve din görevlilerine aylık ortalama 100 YTL'lik daha artış yapılacak. Din görevlilerinin alacağı tazminattan, Diyanet İşleri Başkanlığı Genel İdari Hizmetler kadrosunda çalışan personelin de faydalanması benimsendi.
Öğretmenlerin ek ders ücretleri 3.6 YTL'den 5 YTL'ye çıkarıldı.
YÖK genel sekreter yardımcıları, Üniversitelerarası Kurul Genel Sekreteri ve yardımcıları, ÖSYM Başkanlığı Genel Sekreterliği, üniversite daire başkanları ve hukuk müşavirleri ile bazı denetim elemanları ve kariyer uzmanlarına makam tazminatı verilecek.
Hakim ve savcılara ek ödeme
Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan avukatlar ile hukuk müşavirlerinin ücretlerinin hesaplanmasında kullanılan 6.000 göstergesi, 10.000'e yükseltildi. Birinci sınıfa ayrılmış, bu sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren meslekte 3 yılını doldurmuş, Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kazanmış hakim ve savcılar için belirlenmiş olan 5.800 ek gösterge rakamı, 6.400'e çıkarıldı. Böylece bu hakim ve savcılara 45 YTL ödeme yapılacak.
Mesai saatleri dışında, genel tatil günlerinde veya hafta sonu tatillerinde nöbet tutan adli yargı hakim, cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet başsavcı vekili ve cumhuriyet savcılarına, adli yargıda bunlarla birlikte nöbet tutan adli personele ödenen nöbet ücreti gösterge rakamları artırıldı.
Emniyet hizmetleri sınıfları ile çarşı ve mahalle bekçisi kadrolarından emekli aylığı ödenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay 100 YTL ödenecek.
Adli Tıp Kurumu personeline, döner sermaye gelirlerinden karşılanmak üzere yapılan ödemeler de yükseltilecek.
Sendika üyesi personele, sendika aidatlarından kaynaklanan kesintilerin telafisi için aylık 5 YTL ek ödeme yapılacak.
Aile yardımı ödeneği gösterge rakamı 1.250'den 1.500'e çıkarılacak.
Ek ödeme alacak kurumlar
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Yüksek Seçim Kurulu, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, AB Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı ile bağlı kuruluşları, Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri, Emniyet, DSİ, Karayolları, Tapu ve Kadastro, Orman, Tarım Reformu, Petrol İşleri, SHÇEK, Basın-Yayın ve Enformasyon, Gençlik ve Spor, Vakıflar, Sivil Havacılık, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları,Elektrik İşleri Etüt İdaresi, İller Bankası, Türkiye ve Orta-Doğu Ammeİdaresi Enstitüsü, Maden Tetkik ve Arama genel müdürlükleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşları, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları mahalli idare birlikleri ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında yer alanlar ile subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar.
Ek ödeme alamayacak olanlar
Makam, yüksek hakimlik, temsil veya görev tazminatlarından yararlananlara, kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilenler, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlananlar, bir kadroya vekalet edenler.
Kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç olmak üzere, çeşitli statülerde istihdam edilen sözleşmeli personele, sözleşme ücretiyle ilişkilendirilmeksizin, tasarıda belirtilen tutarı aşmamak üzere ek ödeme yapılmasına, ilgisine göre Yüksek Planlama Kurulu (YPK) ile Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, çeşitli adlar altında ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurlara 2006 Ocak'tan itibaren 40 YTL, Temmuz'dan itibaren de 40 YTL olmak üzere toplam 80 YTL ek ödeme yapılmasına olanak tanıyan tasarı benimsendi.
Güncelleme: 00:18 TSİ 01 Mart 2006 ÇarşambaANKARA - Tasarının 6 saat süren görüşülmeleri sırasında, Komisyon üyeleri tarafından 50'ye yakın değişiklik önergesi verildi. CHP'nin verdiği 30'u aşkın önerge reddedilirken, AK Parti'li üyelerin verdiği önergeler oy çokluğuyla kabul edildi.
Kabul edilen önergeler doğrultusunda yapılan değişikliğe göre, ÖSYM Başkanlığı'nca yapılan merkezi sınavlarda, başvuru hizmetlerini yürütmek için görevlendirilen Milli Eğitim Bakanlığı personeline, başvuru için adaydan alınan 2 YTL tutarındaki hizmet bedelinin yarısı verilecek. Alınan başvuru bedelinin diğer yarısı da okul aile birliklerine gelir olarak kaydedilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı'nda norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmenihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması durumunda, öğretmenler de sözleşmeli olarak istihdam edilecek. Teknik hizmetler sınıfında bulunan ve açık mahallerde fiilen çalışan personele verilen ek özel hizmet tazminatları 100 YTL'ye yükseltildi.
DSİ ve Karayolları ile Tapu ve Kadastro genel müdürlüklerinde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıların özel hizmet tazminatları,yapılan artışla 120 YTL'ye çıkarıldı.
Din ile emniyet hizmetleri tazminat gösterge rakamları yükseltildi. Buna göre, 80 YTL ek ödemenin yanı sıra polis ve din görevlilerine aylık ortalama 100 YTL'lik daha artış yapılacak. Din görevlilerinin alacağı tazminattan, Diyanet İşleri Başkanlığı Genel İdari Hizmetler kadrosunda çalışan personelin de faydalanması benimsendi.
ÜCRET GÖSTERGELERİ ARTIRILDI
Öğretmenlerin ek ders ücretleri de 3.6 YTL'den 5 YTL'ye çıkarıldı. Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler de haftalık ders saatlerini aşmaları halinde, okuttukları her bir ders saati için ek ders ücreti alabilecek.
YÖK genel sekreter yardımcıları, Üniversitelerarası Kurul Genel Sekreteri ve yardımcıları, ÖSYM Başkanlığı Genel Sekreterliği, üniversite daire başkanları ve hukuk müşavirleri ile bazı denetim elemanları ve kariyer uzmanlarına makam tazminatı verilecek.
Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan avukatlar ile hukuk müşavirlerinin ücretlerinin hesaplanmasında kullanılan 6.000 göstergesi, 10.000'e yükseltildi.
Birinci sınıfa ayrılmış, bu sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren meslekte 3 yılını doldurmuş, Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kazanmış hakim ve savcılar için belirlenmiş olan 5.800 ek gösterge rakamı, 6.400'e çıkarıldı. Böylece bu hakim ve savcılara 45 YTL ödeme yapılacak.
Mesai saatleri dışında, genel tatil günlerinde veya hafta sonu tatillerinde nöbet tutan adli yargı hakim, cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet başsavcı vekili ve cumhuriyet savcılarına, adli yargıda bunlarla birlikte nöbet tutan adli personele ödenen nöbet ücreti gösterge rakamları artırıldı.
EMEKLİ PİLOTLARA SAĞLIK YARDIMI
Emekli pilot subayların yeniden THY'de çalışmaları halinde, tedaviyardımından faydalanmasına imkan tanınacak.
Emniyet hizmetleri sınıfları ile çarşı ve mahalle bekçisi kadrolarından emekli aylığı ödenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay 100 YTL ödenecek.
ÜST KURULLARIN AĞIRLAMA GİDERLERİNE SINIRLAMA
Kurum, kurul, üst kurul, enstitü, teşebbüs, fon ve diğer adlarla kurulmuş kamu kurum ve kuruluşlarında, kanunlarda aksine hükümler olsadahi, kendi özel mevzuatındaki hükümler uyarınca yapılacak temsil ve ağırlama giderlerinin yıllık toplamı, başkan ile temsil yetkisini haiz personelin bir aylık ortalama net ücretinin 2 katını geçemeyecek.
Adli Tıp Kurumu personeline, döner sermaye gelirlerinden karşılanmak üzere yapılan ödemeler de yükseltilecek.
Sendika üyesi personele, sendika aidatlarından kaynaklanan kesintilerin telafisi için aylık 5 YTL ek ödeme yapılacak.
Aile yardımı ödeneği gösterge rakamı 1.250'den 1.500'e çıkarılacak
ÖDEME ALACAK KURUMLAR
? Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Yüksek Seçim Kurulu, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, AB Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı ile bağlı kuruluşları, Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Milli SavunmaBakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri, Emniyet, DSİ, Karayolları, Tapu ve Kadastro, Orman, Tarım Reformu, Petrol İşleri, SHÇEK, Basın-Yayın ve Enformasyon, Gençlik ve Spor, Vakıflar, Sivil Havacılık, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları,Elektrik İşleri Etüt İdaresi, İller Bankası, Türkiye ve Orta-Doğu Ammeİdaresi Enstitüsü, Maden Tetkik ve Arama genel müdürlükleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşları, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları mahalli idare birlikleri ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında yer alanlar ile subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar.
ÖDEME ALAMAYACAKLAR
? Makam, yüksek hakimlik, temsil veya görev tazminatlarından yararlananlara, kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilenler, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ders karşılığı ek dersücretinden yararlananlar, bir kadroya vekalet edenler. Kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç olmak üzere, çeşitli statülerde istihdam edilen sözleşmeli personele, sözleşme ücretiyle ilişkilendirilmeksizin, tasarıda belirtilen tutarı aşmamak üzere ek ödeme yapılmasına, ilgisine göre Yüksek Planlama Kurulu (YPK) ile Bakanlar Kurulu yetkili olacak.