Dokuz ayda '6'da 6 uyumlu' 4 böbrek nakli

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde, 9 ayda 4 kez 'full match', yani hastaya '6'da 6 tam uyumlu' böbrek nakli yapıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Eylül 2013 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dokuz ayda '6'da 6 uyumlu' 4 böbrek nakli

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde, mart ve mayıs aylarında 2, Eylül ayında da yine 2, fakat bu kez canlı vericilerden 6'da 6 uyumlu böbrek nakli yapıldı.

'Piyango gibi' diye nitelendirilen böbrekler kadavradan 42 yaşındaki Muharrem Sağdıç ve 64 yaşındaki İsmail Sarıçiçek'e, canlı vericilerden de 33 yaşındaki Nurcan Açıkgöz ve 29 yaşındaki İsmail Kuz'a nakledildi.

İLK NAKİL SAĞDIÇ'A

Organ Nakli Enstitüsü'ndeki ilk 'full match' böbrek nakli, 1 Mart'ta Muharrem Sağdıç'a yapıldı. Diyabet hastalığı sonrasında kronik böbrek yetmezliği olan Burdurlu Sağdıç, Sağlık Bakanlığı organ bekleme sırasında yer alıyordu. Gaziantep Dr. Ersin Aslan Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 37 yaşındaki Mahmut Keleş'in böbreği Sağdıç'a başarıyla nakledildi.

İKİNCİ NAKİL MAYIS AYINDA

İkinci 'full match' nakil ise 18 Mayıs'ta yapıldı. 72 yaşında beyin ölümü gerçekleşen Erkin Akgüç'ün böbreği İsmail Sarıçiçek'i hayata bağladı. Afyonkarahisar'da 5 yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulan 4 çocuk, 5 torun sahibi Sarıçiçek, 13 ay önce diyalize girmeye başladı. Sarıçiçek, "Gece saat 02.00 sıralarında telefonum çaldı. Antalya'ya beklediklerini söylediler. İnanamadım. Taksi tutup 3.5 saatte Akdeniz Üniversitesi'ne geldik. 4 saat süren ameliyat sonunda 6'da 6 uyumlu böbrek taktılar. Çok mutluyum. Bağış yapan aileden Allah razı olsun" dedi.

ADRESE TESLİM BÖBREK

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Full match'i, 'böbrek adrese teslim geldi' diye tabir edebiliriz. Çünkü verici ve alıcı 6'da 6 uyumluydu. Verici ve alıcı arasında bu uyum varsa, Sağlık Bakanlığı Ulusal Bekleme Listesi'ndeki hastanın adına böbrek çıkartılıyor. Böbrek alıcının bulunduğu merkeze gönderiliyor ve o merkezde nakil gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

CANLI VERİCİLERDEN NAKİLLER

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde, bu yılın canlı vericiden 6'da 6 uyumlu ilk böbrek nakli geçen çarşamba günü gerçekleştirildi. Kütahya'da 5 yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulan 2 çocuklu 33 yaşındaki ev hanımı Nurcan Açıkgöz, 1 ay önce doktorların nakil olması gerektiği uyarısıyla karşılaştı. 2 çocuk sahibi sınıf öğretmeni ağabeyi 36 yaşındaki Şükrü Açıkgöz'ün, testlerde çok nadir rastlanan eşleşmesi olduğu görüldü. Çarşamba günü ameliyata alınan Açıkgöz kardeşler, yaklaşık iki saat süren başarılı bir operasyon geçirdi. Kız kardeşine verdiği böbreğin 6'da 6 uyumlu olduğunu duyunca çok duygulandığını söyleyen Şükrü Açıkgöz, şunları kaydetti:

"Ailemizde verici olmak isteyen çoktu, ancak benim böbreğim nasip oldu. Zaten 6'da 6 uyumlu çıkmamız da böyle olması gerektiğine işaret ediyordu. Ben çok mutluyum. Kardeşimle bu kadar uyumlu dokuya sahip olmam, bana farklı bir mutluluk yaşattı."

Ameliyatı yapan ekibe teşekkür eden Şükrü Açıkgöz, ailesinde böbrek hastası olan herkesi böbrek bağışına çağırarak, "Organ bağışı çok kutsal bir görev. Bir insanı yaşatmak tüm insanlığı yaşatmak kadar önemli" dedi.

AMELİYAT ACISIYLA YAŞANIR, KARDEŞ ACISIYLA YAŞANMAZ

Antalya'nın Serik İlçesi'nde oturan 29 yaşındaki İsmail Kuz ise, 6 yaşından beri Tip 1 diyabet hastalığı ile savaşıyordu. 2006 yılında her iki böbreğinin de hasar gördüğünü söyleyen doktorlar, ilaç tedavisine başladı. 7 ay önce yapılan testlerde İsmail Kuz'un her iki böbreğinin yüzde 40 çalıştığı saptanarak, hemen Sağlık Bakanlığı Organ Bekleme Listesi'ne yazılması istendi. Kardeşinin acı çekmesine gönlü razı olmayan ağabey 39 yaşındaki Halil Kuz ise "Ameliyat acısıyla yaşanır, kardeş acısıyla yaşanmaz" diyerek verici olmak istediğini söyledi.

Kardeşiyle 45 gün önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldiklerini ve acil nakil olması gerektiğini öğrendiklerini belirten Halil Kuz, "Yapılan testlerin ardından 6'da 6 uyumlu olduğumuz tespit edildi. 4 gün önce yaklaşık 3 saat süren operasyon sonunda ameliyat gerçekleştirildi. Her ikimiz de sağlıklıyız" diye konuştu. Halil Kuz da herkesi organ bağışı için gönüllü olmaya davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber