Birgi'de incir festivali

Ödemiş'in Birgi Belediyesi’nce düzenlenen 2. "İrimağzı İncir Hasadı" Kültür ve Turizm Festivali ile etkinliklerle dolu bir hafta sonu yaşadı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2013 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Birgi'de incir festivali

Ödemiş'in Birgi Belediyesi'nce düzenlenen 2. "İrimağzı İncir Hasadı" Kültür ve Turizm Festivali ile etkinliklerle dolu bir hafta sonu yaşadı. Belde Ödemiş ve çevre ilçelerden gelen çok sayıda ziyaretçiyi ağırlarken, farklı dallarda çok sayıda etkinlik düzenlendi.

Festival Pazar akşamı yapılan Bedia Akartürk'ün konseriyle son buldu.

Festival boyunca hareketliliğin merkezlerinden en önemlisi Dervişağa Medresesi oldu. Kariyer planlaması, ahşap oyma, seramik sanatı, cam sanatı gibi dallarda üç gün boyunca Dervişağa Medresesi'nde atölye çalışmaları düzenlendi. Dervişağa Medresesi'nde ayrıca Birgi'nin simge değerleri olan incir ve ipek için oda açıldı. Dervişağa Hamamı'nda da üç gün boyunca ney dinletisi yapıldı.

RESİM PERFORMANSLARI

Resim performansları da Birgi'de ikincisi düzenlenen festivale renk kattı. Dervişağa Medresesi ve hamamına hakim olan noktada düzenlenen performansta Ödemiş'in ressamları Birgi'nin renklerini tuvallerine taşıdılar. Ödemişli ünlü ressam Mustafa Ali Kasap, festivalin tarihi, bereketi, sanatı, sporu ve bilimi bir araya getirdiğini belirterek, Birgi'de bu hareketliliğin gelecek yıllarda da sürmesi gerektiğini söyledi.

Aydınoğulları Meydanı'nda da ÖGESAD Başkanı Mehmet Kamer hat sanatı, Mehmet Bayraktar da rölyef sanatı atölye çalışmaları ile büyük ilgi gördü. Ödemiş Fotoğraf Gönüllüleri, Birgi fotoğraflarından oluşan sunumlarla festivaldeki yerini alırken, Ödemiş'teki STK'lar ve özel kuruluşlar da Atatürk Meydanı'nda stant açarak çalışmalarını tanıtma olanağı buldu. Festival boyunca Birgi'nin tarihi, sosyal hayatı, doğası, turizmi üzerine söyleşiler düzenlendi.

ÖYKAM 80 YILLIK KIYAFETLERİ SERGİLEDİ

Festivalde stant açan Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Müzesi, yöredeki kadınların kullandığı 80 yıllık kıyafetleri sergiledi.

Eskiden her gelin evinde yapılan çeyiz serme geleneğinin anlatıldığı bir salonda yer alan kadın kıyafetleri, gelin karyolası, duvara asılan çember ve örtüler kadar dikkat çekti. Çeşitli dönemlerde kullanılan kadın cepkeni, nişanlık ve elbiseler; sergiyi gezen teyzeleri gençlik yıllarına götürdüğü gibi genç nesil bayanlar ise o yıllarda kullanılan kumaş ve oyaların zarafetliğini ilgiyle inceledi.

SPOR DOLU FESTİVAL

Vosvos Gönüllüleri festival boyunca Birgi'de kamp yaparak, akşamüstleri tarihi beldenin caddelerini turlayarak ortaya güzel manzaralar çıkardı.

Chopper sınıfı motosikletleriyle Türk Chopper Motosiklet Derneği üyeleri Cumhuriyet Meydanı'ndaki kahveden başlayarak tüm Birgi'yi dolaştı. Motosikletlerin sesleri adeta senfoniye dönüşürken, Birgililer bu göz alıcı motosikletlerin bol bol fotoğraflarını çekti.

Ödemiş Belediyespor Efe Dağcılık Kolu cumartesi gecesi Birgi'de kamp yaptı, dün sabah 06.00'da da Birgi'den Bozdağ ve Kemer tırmanışları gerçekleştirildi. Birgi semalarında yöredeki yamaç paraşütçülerinin gösterisi de ilgi ile izlendi. Festival boyunca Fazlı Alpay Sağlık Meslek Lisesi bahçesinde güreş, plaj voleybolu, badminton müsabakaları düzenlendi. Folklor dersleri verildi. Fotoğraf, ipek iğne oyası ve spor müsabakalarında dereceye girenlerin ödülleri de Pazar günü verildi.

Yöresel ürünler pazarı festivalin en çok ilgi gören unsurlarından oldu. Atatürk Meydanı'ndan Dervişağa Medresesi'ne kadar olan sokakta düzenlenen pazarda Birgi halkı kuru incir başta olmak üzere yöreye özgü tüm lezzetleri halkın beğenisine sundu.

İZMİRLİ KADINLAR YÖRESEL ÜRÜNLER PAZARINDAN ALIŞVERİŞ YAPTI

El emeği göz nuru iğne oyalarının ve el yapımı takıların da ilgi gördüğü pazarı İzmir Kadın Meclisleri Birliği üyeleri de ziyaret etti. Birliğin dördüncü toplantısının Ödemiş'te düzenlenmesinin ardından birlik üyeleri Birgi'ye hareket etti. Birgi yöresel ürünler pazarından alışveriş yapan kadınlar, Ödemiş Kadın Kooperatifi'nin standını da ziyaret ederek, kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Konak, Buca, Gaziemir, Bornova, Bayraklı, Urla, Aliağa, Menemen ve Güzelbahçe kadın meclislerinin temsilcileri festival kapsamında düzenlenen etkinliklere katıldı. Birliğin genel sekreteri olan Nurgül Kahyaoğlu Yorgun, Birgi'nin bölge adına önemli bir kent olduğunu hatırlatarak, düzenlenen festivalin Birgi'nin değerini iyice ortaya çıkardığına vurgu yaptı ve gelecek aylarda da birlik olarak tarihi beldeye geziler düzenlemek istediklerini anlattı.

Yöresel ürünler pazarına olan ilgi pazar esnafını da mutlu etti. İrimağzı'nın lezzetli incirlerini kilosu 10 liradan satışa sunan Yaşar Yiğiten, “Festival kapsamında yöremizin ürünlerinin satışa sunulması çok iyi oldu. Festivale dışarıdan konuk olanlar mutlaka yöresel ürünler pazarına uğradılar. Birgi'nin bu eşsiz lezzetli incirlerinin zaten tanıtılması gerekiyordu. Bu festivalin önümüzdeki yıl da sürmesini ve sürenin uzatılmasını istiyoruz” dedi.

Bütünşehir yasası ile kapatılacak olan Birgi Belediyesi'nce son kez düzenlenen "İrimağzı İncir Hasadı" Kültür ve Turizm Festivali, Birgi sakinlerinden ünlü sanatçı Bedia Akartürk'ün Cumhuriyet Meydanı'nda verdiği konserle son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber