Mersin'de çöken inşaatta iskele ve kalıp hatası iddiası

- Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde geçen cumartesi günü çöken ve 4 işçinin yaralandığı olayda, iskele ve kalıp hatası olduğu ileri sürüldü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2013 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mersin'de çöken inşaatta iskele ve kalıp hatası iddiası

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şube Başkanı Veysel Özkan, yaptığı açıklamada, iş merkezinde beton dökümü sırasında iskele ve buna bağlı olarak kalıp çökmesinin gerçekleştiğini, biri ağır 4 işçinin yaralandığını hatırlattı. İMO Mersin Şubesi olarak inşaatta teknik inceleme yaptıklarını kaydeden Özkan, "Beton kalıbının altında bulunan ve taşıyıcı olarak görev yapan kalıp iskelesinin düşey taşıyıcılarının burkulmasından kaynaklanan kalıp çökmesi gerçekleşmiştir. Seçilen kalıp sistemini taşıyan düşey elemanların burkulma riskinin hesaplanarak göz önüne alınmaması ve düşey taşıyıcı burkulma boylarının sınırlandırılmaması nedeniyle 3 metreden yüksek olan, zemin kat beton dökümü sırasında flambaj yapan dikmeler burkulabilmektedir. Teknik olarak her tip kat için dikmelerin burkulma tahkiki yapılmalı ve detayları projelere eklenmelidir" dedi.

İşçilerin kalıbın altında bulunmaması ve beton dökümünün son aşaması olan beton yüzeyinin düzeltilmesi çalışmaları yapması ve o sırada kalıbın üzerinde bulunmalarının, olası can kaybını önlediğine dikkat çeken Özkan, şöyle devam etti; "Kalıp yüksekliğinin 6.5 metreye ulaşması nedeniyle mevcut iskele sisteminin bu inşaatta kullanılması tekniğe uygun değildir. Bu kaza ilk de değildir. Bu anlayışla son da olmayacaktır. Daha evvel 4 yılda 4 kaza yaşanmış, 2 inşaatta maalesef 5 iş cinayeti gerçekleşmiştir. Bu kazaların hepsi iskele ve kalıp hatasından kaynaklanmıştır. Kazaların ve iş cinayetlerinin engellenmesi ve nasıl engelleneceği ile ilgili, yazılı ve görsel basınla önerilerimizi ve uyarılarımızı yıllardır paylaşıyoruz. İnşaatlardaki iş kazalarının ana nedeni yapı denetim yasasındaki eksiklerden ve hatalardan kaynaklanmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber