Taşeron işçi düzenlemesi, madende çalışan işçileri sevindirdi

HÜKÜMETİN taşeron işçilerle ilgili hazırladığı kapsamlı düzenleme, Zonguldak'ta yerin metrelerce altında taşeron firmalara bağlı çalışan maden işçilerini sevindirdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Eylül 2013 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Taşeron işçi düzenlemesi, madende çalışan işçileri sevindirdi

Yer altında 10 kişinin yapması gereken işi 2 kişi yaptıklarını ve bunun da iş kazalarını beraberinde getirdiğini savunan işçiler, düzenleme ile bu gibi durumların ortadan kalkacağına inandıklarını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Meclis gündemine getirmeye hazırlandığı yasa tasarısı ile kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışan taşeron işçileri rahatlatacak adımlar atacak. Düzenleme ile büyük bölümü asgari ücretle çalışan taşeron işçilerin çalışma şartları iyileştirilirken, taşeron firmalara yeni yükümlülükler getirilecek. Firmalara, yıllık izin, mesai saatleri ve mesai ücretleri konusunda yeni sorumluluklar yüklenecek.

Taşeron işçilerle ilgili yapılması planlanan düzenleme, 17 Mayıs 2010'daki grizu faciasında 30, 7 Ocak 2013'deki ani metan gazı püskürmesinde 8 taşeron işçisinin yaşamını yitirdiği Zonguldak'ta maden ocaklarında çalışan taşeron işçileri sevindirdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında üretim öncesi galeri açma işlerini yürüten taşeron firmada çalışan ve 7 Ocak'taki kazada 8 arkadaşlarını kaybeden maden işçileri, düzenlemenin bir an önce yasalaşmasını istedi.

'10 KİŞİNİN İŞİNİ 2 KİŞİ YAPIYORUZ'

Madenciler, düzenleme ile çalışma şartlarının iyileşeceğine inandıklarını söyledi. İşçilerden 7 yıllık madenci 30 yaşındaki Yusuf Çiv, maden ocağında 10 kişinin yapacağı işi 2 kişi yaptıklarını söyledi. Bunun da iş kazalarını beraberinde getirdiğini savunan Çiv, "Yeni düzenleme ile inşallah bu gibi durumların önüne geçilmiş olur. Düzenleme yasalaşırsa iyi olacak. İnşallah Meclis'ten geçer" dedi. 5 yıllık madenci 29 yaşındaki Aytekin Üstün ise "Aldığım maaş 900 lira. Ucu ucuna yetiyor. 'Sendikalı olalım dedik' olmadı. 630 metre yerin altında Allah'a emanet çalışıyoruz. 2 hafta yıllık iznimiz var ama kullanamıyoruz. Yeni düzenleme yasalaşırsa iyi ama biz devletin güvencesi altında çalışmak istiyoruz" dedi.

2.5 yıllık madenci 29 yaşındaki Ferhat Şahin ise zor şartlar altında çalıştıklarını söyledi. Şahin, "Aldığımız para 850 lira. Bu para ile çocuğumuza mı bakacağız, kira mı vereceğiz, kömür, odun mu alacağız. Çalışma şartlarımız düzenlensin. Çizmeyi, toz maskelerini, elbiseleri kendi paramızla alıyoruz. Bu para ile nasıl geçineceğiz? Devletin elini taşın altına koymasını istiyoruz. 2 hafta iznimiz var onu da verirlerse. Bu sorunun artık çözülmesi lazım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber