Kilis'te restorasyon çalışmaları devam ediyor

Kilis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Bolat, kentteki kültürel değerlerin korunması amacı ile başlatılan proje doğrultusunda eski Adliye Sarayı’ndan sonra Sabunhane binasının da restore çalışmalarının başlatıldığını söyledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2013 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kilis'te restorasyon çalışmaları devam ediyor

Kilis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Bolat, kentteki kültürel değerlerin korunması amacı ile başlatılan proje doğrultusunda eski Adliye Sarayı’ndan sonra Sabunhane binasının da restore çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Konuya ilişkin bilgi veren Genel Sekreter Bolat, iki önemli yapının restorasyonu için çalışma başlatıldığını belirterek, “Kilis’in üretiminde ve ticari geçmişinde önemli yeri olan zeytinin işlenerek yağ ve sabun haline getirildiği yapı; 18. yüzyıl sonu 19. yüzyıl başlarında Kalaycılar Kervansarayı olarak inşa edilen dönemin mimari özelliklerini en derin şekilde hissettiren yapı, kent merkezinde olması nedeni ile ilaveler ve tadilatlar sonucu sabunhaneye dönüştürülmüş ve tarihi geçmişinde bu anlamda görev yapmıştır. Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar’ın ilimize ziyareti ile yapılan değerlendirmeler sonucu Bakanlığın sağladığı kaynakla İl Özel İdaremizin işbirliğinde verilecek fonksiyon doğrultusunda ‘Tarihe Saygı, Kültürel Mirasın Korunması’ adına Sabunhane binasının Kilis’imize kazandırılması amaçlanmış, akabinde restorasyon projelerinin uygulanabilmesi için tarihi, geçmişi, Osmanlı topraklarını baştan başa gezen Fransız gezgin Vital Cuinet’in 1890’larda hazırladığı dört cilt halindeki notlarında da adı geçen Kilis’in en eski iki sabunhanesinden biridir” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber