Çaykur, işten çıkarmalarda liste mi değiştirdi?

CHP Rize İl Başkanı Aslankaya Çaykur’daki son işçi çıkarma olaylarıyla ilgili sert açıklamalarda bulundu ve konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Haber Giriş : 30 Eylül 2013 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çaykur, işten çıkarmalarda liste mi değiştirdi?

Rize İl başkanlığı binasında bir basın toplantısı düzenleyen CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya, Çaykur’da 120 günü doldurup işe devam edecek olan işçilerin listesinin 25 Eylül tarihinde asıldığını, fakat ertesi gün listedeki isimlerin değiştirilerek Tek Gıda-İş Sendikasına mensup üyelerin listeden çıkarıldığını öne sürdü.

CHP İl başkanı, kampanyanın tamamlanacağı son 10 günde, işe devam edeceklerin listesinin, ilgili kısım müdürlerinin imzalarıyla yayınlanmasına rağmen, müdahale ile değiştirildiğine dair ellerinde belgeleri bulunduğunu söyleyerek, “Elimizde bu listeler ve bu listelerle ilgili kısım müdürlerinin isimleri ve imzaları var. Bu asılan 25 Eylül tarihli listelerde işçi arkadaşlarımızın kaç gün daha çalışması gerektiği belirtilmesine rağmen, bir telefon talimatı ile ikinci bir liste getirilerek ilk liste kaldırıldı, bir sonraki gün asılan listeyle değişiklikler yapıldı.” dedi.

İmdat Sütlüoğlu’na, “Siz Öz Gıda’nın talimatlarıyla mı genel müdürlük yapacaksınız? O zaman o koltuğu bırakın istifa edin” diye seslenen Aslankaya şunları söyledi: “Çay işletmeleri genel müdürlüğünde mevsimlik çalışan işçilerin 120 günlük çalışma sürelerini doldurması sonrası yüzlerce işçinin işine son verildi. Çay işletmelerinde yapılması gereken bazı işler için çalışma süreleri uzatılan birçok işçi Öz Gıda İş Sendikası üyesi iken işlerine son verilen işçiler Tek Gıda İş Sendikası üyesi işçilerdir. Çaykur genel müdürü sen Öz Gıda İş talimatıyla mı görev yapıyorsun?”

YAŞANANLARI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

Çaykur’da örgütlü Tek Gıda üyelerine yönelik Genel Müdür İmdat Sütluoğlu’nun baskılarının her geçen gün arttığını ve Öz Gıda İş’ten yana tavır takındığını öne süren CHP Rize il başkanı Mehmet Aslankaya, “Bu şekilde devam etmesi halinde Rize zarar görmesin diye söylemediklerimizi dile getirip yaşananları yargıya taşıyacağız” diye konuştu.

ÇAYTAŞ NE İŞ YAPAR?

İstanbul’da kurulan ÇAYTAŞ firmasının ne iş yaptığını ve kimlerin başına getirildiğini de soran Aslankaya, “Demokrasiden söz eden zihniyet sendikaları kaldırmaya çalışarak zaten demokrasinin olmadığını kendileri kanıtlıyor. Fakat kamuoyunda oluşturulan baskı yüzünden insanlar konuşamaz hale getirilmiştir. Ama bir gün gelirler ve İmdat Sütlüoğlu’na soru sorarlar ve derler ki ‘Kurduğunuz ÇAYTAŞ firmasının ne iş yaptığını, başında kimler olduğunu bayilerin bununla alakalarının ne olduğunu ve bağlantılarının neler olduğunu’ sorarlar. Biz ilimize ve Çaykur’a zarar vermeme noktasında eğer susuyorsak bunun da bir sınırı var. Eğer bu sınır aşılırsa ilgili yargı mensuplarına olayı taşımasını da biliriz” dedi.

“ÇAYKUR’DAKİ YANLIŞ İŞLERİ, BAŞINDAN BERİ TAKİP EDİYORUZ”

Çaykur’da yapılanları başından beri takip ettiklerini söyleyen CHP Rize İl Başkanı Aslankaya, “Çaykur bizim her şeyimiz, çalışan işçiler de bizim kardeşlerimiz. Çaykur’da yapılan yanlış uygulamaları başından beri takip ediyoruz. İki gün öncesinde Çaykur’un birçok fabrikasında işçilerimizin kampanya bitişi sonunda on günlük çalışması gereken arkadaşlarımızın isimleri listeler halinde asılmıştır. Elimizde bu listeler ve bu listelerle ilgili kısım müdürlerinin isimleri ve imzaları var. Bu asılan 25 Eylül tarihli listelerde işçi arkadaşlarımızın kaç gün daha çalışması gerektiği belirtilmesine rağmen, bir telefon talimatı ile ikinci bir liste getirilerek ilk liste kaldırılarak bir sonraki gün asılan listeyle değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliğin temel amacı sendikal boyutta. Çaykur’un patronlarının vermiş olduğu taraflı mücadelenin sonucu olarak Tek Gıda-İş Sendikasına mensup arkadaşlarımızın isimleri bu listeden çıkarılmış, tamamen Öz Gıda-İş sendikasına mensup işçilerin isimleri yazılmıştır. Bu yaşanan olay Cumhuriyet Halk Partisi’nin düşünce yapısına, programına, tüzüğüne uygun bir yapı değildir. Bu yapılan adil olmayan, etik olmayan, insanlar arasına ayrımcılığı sokan bir zihniyettir. Ben Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun böyle bir tezadın içine düşmesini şiddetle kınıyorum. Şimdi Sayın Genel Müdür’e sormazlar mı ki ‘Çaykur’da çalışan emekçilerin Tek Gıda-İş’e mensup olmaları Çaykur camiasında iş üretimi açısından bir zarar mı teşkil ediyor?’ Eğer ideolojik anlamda siz sendika ayrımcılığı yaparak böyle bir çizelgeyi ortaya koyarsanız, siz emekçilere karşı kin kusuyorsunuz, insanların kul hakkına tecavüz ediyorsunuz, kul hakkı yiyorsunuz demektir. Bir siyasi partinin eski bir mensubu olarak, milletvekilliği, bakanlık yapmış biri olarak bu davranışlar size yakışmıyor. Eğer bunlar değiştirilmeyerek aynı şekilde Öz Gıda-İş Sendikası’nın talimatlarıyla bu iş yürüyecekse Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu görevde bir gün bile kalmamalı. Başbakan’ın bu yaşananları tam olarak bildiğini düşünmüyorum. Başbakan bu olayları bilse bu tavırlarını bu kadar pervasızca sürdüremezlerdi.” ifadelerini kullandı.

pazar53

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber