Emniyet fezlekesi: ?Başbakan'a yumurta rejime yönelik

Haber Giriş : 10 Mart 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yumurta atanların "devletin düzenini değiştirmek, bütünlüğünü bozmak, devlet otoritesini ele geçirmek, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarını işlediğini öne sürdü.

Mersin'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yumurta attıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan dokuz gençle ilgili dosyadan çarpıcı ayrıntılar çıktı. Polise göre, gençler bu eylemleriyle dokuz ağır suç birden işledi.

Radikal Gazetesi'nin bugünkü sayısında Adnan Keskin imzasıyla yer alan haberde, polisin, Yargıtay'ın "hak" saydığı eylemi ?rejime karşı işlenmiş suç olarak? gördüğünü ortaya koyuyor. Keskin'in haberi şöyle:

Başbakan Erdoğan 12 Şubat günü Mersin gezisinde 'Anamız ağladı' diyen bir çiftçiye 'lan' diye hitap etmiş, bu üslubu nedeniyle çok tartışılmıştı. Erdoğan bu olayın hemen ardından aynı gün Mersin'de halka hitap konuşmasında bir grup Halkevi üyesince yumurta atılarak protesto edildi.

Korumaların engellemesi sayesinde yumurtalar Başbakan'a ulaşmazken, gözaltına alınan dokuz gençten beşi 'sabit adresleri olmadığı ve delillere karartabilecekleri' gerekçesiyle tutuklanıp hapse konuldu. Ardından dokuz gence izinsiz toplantı ve gösteri ile Başbakan'a görevinden dolayı hakaret suçlarından 13 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

DAVA 13 MART'TA GÖRÜLECEK

Davanın ilk duruşması 13 Mart günü yapılacak. Dava dosyası için soruşturmayı yapan Mersin Emniyeti Müdürlüğü'nden Başsavcılığa gönderilen fezlekede Batı'da çok yaygın olan, Türk Yargıtayı'nın da benzer bir davada 'demokratik tepki' dediği yumurta eylemine yüklediği önem şaşırttı. Fezlekeye göre yumurta atanların işlediği suçlar şöyle:

"Türkiye Cumhuriyeti devletinin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik ekonomik düzenini değiştirmek, devletin bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetlerini yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak suretiyle komünist bir devlet kurmak için; yasadışı sol terör örgütleri adına, cebir şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek maksadıyla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı tehdit ederek yumurta atmak (TCK 312. maddesi 1. fıkrası, 313. maddesi 1. fıkrası), halkı T.C. hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmek amacıyla yasadışı sol terör örgütleri adına, slogan atarak propaganda yapmak, suç ve suçluyu övmek."

ESKİDEN İDAMLIKTI: AB uyum yasalarından önce idamlık olan bu suçlar halen en ağır cezalık suçlar arasında.

BİR DE SUSTULAR: Emniyet yazısında, yasalarla tanındığı halde, sanıkların Emniyet'te susmaları da 'örgütsel tavır' olarak nitelendirildi.

İŞTE DELİLLER: Emniyet'in suç delilleri içinde ilk sırada sanıkların üzerinde ele geçirilen 'Bu ülke, bu halk satılık değil' yazılı iki adet yelek var. Diğer kanıt 'Bu ülke bu halk satılık değil, paralı eğitime hayır-parasız eğitime evet, yaşasın halkların kardeşliği, AKP halka hesap verecek, cezaevi katliamlarının hesabı sorulacak' sloganları.

HALKEVİ, DHKP-C OLMUŞ: Emniyet'e göre, Atatürk'ün kurduğu, halen kamu yararına dernek statüsü bulunan Halkevleri, yasadışı DHKP-C terör örgütünün güdümünde bir dernek.

POLİSE SUÇ DUYURUSU: Gençlerin avukatları ise polis hakkında Halkevleri ile ilgili suç duyurusunda bulunurken, asıl yargılanması gerekenin Başbakan olduğunu savunacak.

SANIKLARA YÖNELTİLEN DOKUZ AĞIR SUÇ

Mersin Emniyeti'nin hazırladığı fezlekeye göre dokuz gencin işlediği suçlar şunlar:

1) Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerini, siyasi-laik düzenini değiştirmek

2) Devletin bölünmez bütünlüğünü bozmak

3) Türk devletinin varlığını tehlikeye düşürmek

4) Devlet otoritesini zaafa düşürmek, yıkmak veya ele geçirmek

5) Temel hak ve hürriyetleri yok etmek

6) Komünist devlet kurmak için terör örgütleri adına cebir kullanmak

7) T.C. hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini engellemeye teşebbüs

8) T.C. Başbakanını tehdit

9) Halkı T.C. hükümetine karşı silahlı isyana teşvik için propaganda yapmak

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber