Osmanlı Donanması'nı durdurmak için Haliç'e gerilen zincir

İSTANBUL Deniz Müzesi yarım asırlık efsane bizans zincirlerinin yanısıra deniz tarihimize dair 20 bin cıvarında eşsiz koleksiyonu barındırıyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Ekim 2013 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Osmanlı Donanması'nı durdurmak için Haliç'e gerilen zincir

Fatih Sultan Mehmet 'in İstanbul'u kuşatma hazırlıkları yaptığı sırada Doğu Roma İmparatoru tarafından Haliç'e gemilerin girişinin engellenmesi için Haliç'in ağzına gerilen devasa zincirden geriye kalan halkalar İstanbul Deniz Müzesi'nde sergileniyor. Yeniden düzenlenen müzenin yarın açılışı yapılacak. Resmi açılışin ertesi günü ise müzenin kapıları ziyaretçilere açılacak.

Yaklaşık 20 bin parçanın sergilendiği İstanbul Deniz Müzesi'nde dikkat çeken bölümlerden biri 2. Mehmet'in İstanbul'u kuşattığı sırada Haliç'in girişine çekilen devasa zincirden geriye kalan halkalar.

30-35 SANTİM BOYLARINDA DÖVME DEMİRDEN YAPILDI

İstanbul Deniz Müzesi Sanat Tarihçisi Nalan Dönmez Yakarçelik, müzede sergilenen zincirlerin Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi sırasında Bizanslıların Haliç'in ağzına gerdikleri zincirden bir parça olduğunu ve dövme demirden yapıldığını söyledi. Zincirlerin el yapımı olduğu için standart olmadığını ve boylarının 30 ile 35 santimetre arasında değiştiğini kaydeden Yakarçelik, bazı zincir parçalarının Deniz Müzesi dışında Topkapı Sarayı, Harbiye Askeri Müzesi ve Hisarlar Müzesi'nde bulunduğunu söyledi. Müzede Haliç demirleriyle ilgili olarak şu bilgiler veriliyor;

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber