Vergi iadesi: Emekliler kurtuldu çalışanlar beklentide

Haber Giriş : 13 Mart 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAKLAŞIK 22 yıldır uygulanmakta olan 2978 sayılı Vergi İadesi Hakkında Kanun geçtiğimiz günlerde yürürlükten kaldırıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına 2006 yılında uygulanacak zam oranları belirlendi. Emeklilerin vergi iadesi uygulamasının sona erdirilmesi nedeniyle aylıklarında yapılan iyileştirme emeklilere, dul ve yetimlerine rahat bir nefes aldırdı.

Belge toplamayacaklar
YAPILAN düzenleme ile sadece emekli, dul ve yetim aylığı alanları kapsamına alan vergi iadesi kanunu tamamen yürürlükten kaldırıldı. Artık emekliler fiş, fatura ve diğer harcama belgelerini toplamayacaklar. Yıllardır sürdürülen uygulamanın kaldırılması yıl boyunca strese giren emeklilerin yüzünü güldürdü. Aynı zamanda iadeden kaynaklanan zararlarının giderilmesi amacıyla, aylıklarına iyileştirme olarak yapılan ek ödemede yüzleri güldürdü. Benzer uygulama ile özel gider indirimi mevzuatı kapsamında olan çalışanlar da aynı beklentiye girdiler. Hadi hayırlısı.

Ek ödeme yüzde 4-5
İŞÇİ, memur ve esnaf emeklilerine ve aylık kapsamındaki dul ve yetimlerine aylık miktarlarına göre ek ödeme yapılacak. Aslında ek ödeme sadece işçi, memur ve esnafları kapsamıyor. Vatani hizmet tertibinden, 65 yaş olarak adlandırılan yaşlılık aylığı kapsamında, terörle mücadele kanunu kapsamında, dünya, olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu nedeniyle aylık bağlananlar da ek ödemeden yararlanacak. Kapsamda bulunan kişilere her ay ödenecek tutarlara göre, bir aylık gelirleri 400 YTL ve altında olanlara yüzde beş, 400 YTL den fazla olanlara ise aylık yüzde dört ek ödeme yapılacak. Bu hadler devlet memurlarının aylık katsayısında meydana gelecek artış oranında artırılmak suretiyle uygulanacak.

İkramiyelere yansımayacak
EMEKLİLERE kurumlarınca ikramiye, toptan ödeme gibi toplu ödemelerin hesabında ek ödemeler dikkate alınmayacak. Ek ödeme tutarları emekli aylıkları üzerinden sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılması gerekecek durumlarda destek primi kesintisine esas aylığın hesabına dahil edilmeyecek. 506 sayılı Kanun'un geçici 20. maddesine göre kurulan kurumlardan emeklilik aylığı alanlar da ek ödemeden yararlanacak.

Bu yıl Ocak ayında verilen 2005 yılı harcamalarını kapsayan vergi iadesi beyannamelerine göre hesaplanacak vergi iadesi tutarları daha önce ödenen avanslardan mahsup edilecek. Emeklinin alacaklı çıkması halinde fark tutarı defaten iki ay içinde ödenecek. Aldığı avanslar toplamına göre emeklinin borçlu çıkması halinde ise hesaplanan borç miktarı yapılacak ek ödemelerden mahsup edilecek.

Uygulama sonucunda ek ödeme dahil en düşük, SSK emeklisi maaşı 480 YTL, Emekli Sandığı emeklisi maaşı 620 YTL, Bağ-Kur emeklisi maaşı 355 YTL, tarım Bağ-Kur' u emeklisi maaşı da 235 YTL civarında olacak.

Darısı uygulama nedeniyle umutlanan çalışanların başına diyelim. Bu arada tekstil ve deri eşyada KDV'yi indiren Sayın Maliye Bakanı ve bürokrasisini de içtenlikle kutluyor işsizliği önleyecek olan istihdam üzerindeki vergi yüklerinin de indirilmesini bekliyoruz.

arif şimşek/tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber