10 günde tebliğ edilmeyen trafik cezalarına mahkemeden iptal
Emniyet Genel Müdürlüğü, ödenek yetersizliği nedeniyle yılbaşından bu yana biriken cezaları son günlerde üst üste yollamaya başlarken, mahkemeye başvurulması halinde '10 günlük sürede tebliğ edilmediği' gerekçesiyle bunların iptal ettirilebileceği ortaya çıktı
Trafik cezalarına ilişkin usul ve esasları belirleyen bir yönetmelik bulunmaktadır. Bu yönetmelik "Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelik" olarak bilinmektedir.
Bu yönetmeliğin 10. maddesinde, ister yetkili kılınmış personel tarafından isterse de sabit/masa üstü cihazlarla elektronik ortamda düzenlenen trafik cezalarının "10 işgünü içinde" tebliğ edilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.
Madde metni işgünü dediği için, hafta sonları ve tatiller bu süreye dahil değildir.
Eğer bir trafik cezası, ihlal tarihinden itibaren, 10 işgününü aşan bir zaman içinde muhatabına tebliğ edilmiş ise, bu halde Sulh Ceza Mahkemesi nezdinde dava açılmalıdır.
Sadece bu nedenden dolayı, mahkemelerin trafik cezalarını iptal etmesi gerekmektedir.
İlgili yönetmelik düzenlemesini görmek için tıklayın (10. maddeye bakınız)
İŞTE ÖRNEK BİR OLAY
İzmir Barosu avukatlarından Gönenç Uygun, hem kendisi hem de müvekkiline kesilen trafik cezalarını, 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurup iptal kararı aldırdı. Avukat Uygun, vatandaşların, mağdur olmamaları için Karayolları Kanunu'nun ilgili hükmünün uygulanmadığı gerekçesiyle mahkemelere başvurmalarını önerdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün aylardır ödenek yetersizliğinden dolayı vatandaşa trafik cezalarını tebliğ edemediği ortaya çıkmıştı. Biriken cezalar da son günlerde üst üste gönderilmeye başlanınca sürücüler, ne yapacağını şaşırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, cezaların tebliği için PTT'ye vermesi gereken ücreti ödeyemediği için şubat ayından beri vatandaşa kesilen trafik cezalarını gönderemediği anlaşıldı. Ağustos ayında ödenek sorununun aşılmasının ardından ise bu yılın başından beri biriken cezalar toplu olarak gönderilmeye başladı. Onlarca trafik cezasıyla karşılaşan sürücüler, ne yapacaklarını şaşırırken, İzmir Barosu avukatlarından Gönenç Uygun, bunların iptal ettirebileceği uyarısında bulundu, hukuki yolunu gösterdi.
İPTAL EDİLME KARARLARI VAR
Avukat Uygun, aynı şekilde hem kendisine hem de müvekkiline kesilen trafik cezası tutanaklarının, belirlenen süre olan 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediğinden, iptali için Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurduklarını söyledi.
Avukat Gönenç Uygun, başvurularında, Karayolları Trafik Kanunu'nun hükümleri gereğince uygulanan idari para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak usul, esaslar ile kullanılacak alındılar, tutanaklar ve defterler hakkındaki yönetmeliğin 10'uncu maddesine göre, 'Yetkili kılınmış personel tarafından araçların tescil plakasına göre düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları ile söz konusu trafik idari para cezası karar tutanaklarının sabit/masaüstü cihazlarla elektronik ortamda üretilerek düzenlenmesi halinde tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde başlanacağı' ile ilgili kararı gerekçe olarak gösterdiklerini belirtti.
Avukat Uygun, bu gerekçeyi yerinde gören İzmir 14'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nin de itirazlarını kabul edip trafik para cezasını iptal ettiğini, idari yaptırımın da kaldırılmasına karar verdiğini dile getirdi. Avukat Uygun, bu kararla cezayı ödemediklerinin altını çizdi.
'BAŞVURUN, İPTAL ETTİRİN'
Sürücülerin mahkemeye başvurmaları halinde cezaları iptal ettireceğini sözlerine ekleyen Gönenç Uygun, "Gıyapta kesilen trafik cezalarına ilişkin yasaya göre 10 iş günü içerisinde tebligat işlemlerine başlanması gerekiyor. Eğer emniyet 10 iş günü içerisinde tebligat işlemlerine başlamaz ise mahkemece tüm trafik cezalarının iptali mümkün. Sürücüler için tebliğ tarihi çok ama çok önemli. Mutlaka dikkat etsinler, boş yere ceza ödemesinler" dedi.
Bunun için mahkeme harcı ve masrafı olmadığını belirten uzmanlar sadece 16 lira tebliğ masrafı olduğunu hatırlattı.