Şakayık anayurduna dönecek

Dünyanın botanik EXPO'su olarak 2016 yılında Antalya'da düzenlenecek "Çocuk ve Çiçek" temalı EXPO Antalya 2016'nın simgesi "şakayık"ın üretim ve ihracatının yapılan çalışmalarla artırılması hedefleniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2013 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şakayık anayurduna dönecek

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EXPO Antalya 2016'nın simge çiçeği olarak belirlenen "Şakayık"ın Türkiye'de yaklaşık 5 yıldır üretimini yaptıklarını, EXPO nedeniyle üretim ve ihracatını artıracak çalışmalara başlandığını söyledi.

Şakayıkın dış mekanda ve seralarda kullanılan iki türü bulunduğunu belirten Bağdatlıoğlu, Türkiye'de Antalya ve İzmir bölgelerinde üretiminin yapıldığını anlattı.

"Şakayık EXPO ile konuşulur hale geldi"

Şakayıkın Türk çiçeği olduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu, buna karşın İtalya, İspanya ve Fransa'da daha fazla üretilip pazarlandığını ifade etti. Şakayıkın EXPO ile konuşulur hale geldiğini dile getiren Bağdatlıoğlu, "Sadece konuşmak yetmiyor. Üretimini, tanınırlığını ve ihracatını artırmamız gerekiyor. Türkiye'de 150 dönümlük alanda 1,5 milyon dal civarında şakayık üretiliyor ancak 400 milyon dallık kesme çiçek ihracatında bu rakam oldukça düşük. İtalya, İspanya, Fransa'ya baktığımızda 200 milyon dolarlık bir pazarın olduğunu görmekteyiz" dedi.

Süs bitkisi alanının her geçen gün farklı türlerle genişlediğini, şakayıkın da Türk çiçekçiliği adına önemli bir tür olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, şakayıkın bir dönem Türk dağlarında yetiştirilen bitki olmasına karşın bugün soğanlarının İtalya ve Fransa'dan alındığını ifade etti.

EXPO ile Türk çiçeği olan şakayıkın yeniden anayurduna kazandırılmasının hedeflendiğine dikkati çeken Bağdatlıoğlu, "Şakayık üretimi için gerekli iklim koşullarına sahibiz, diğer ülkelerle de rekabet edebilecek konumdayız. Ayrıca ürünlerimiz Hollanda'da, Almanya'da çok beğeniliyor. EXPO da bizim için önemli bir fırsat sunuyor. Kısa sürede hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Bağdatlıoğlu, şakayıkın eylül ayı sonlarında araziye dikildiğini, 2 aylık periyotta kesime girdiğini ve mart ayının sonunda da ihracat kısmının sona erdiğini anlatarak, çiçek üretiminin yavaş geliştiğini ancak ilgi görmesiyle üretim ve ihracatının artacağına inandığını dile getirdi.

Osman Bağdatlıoğlu, çiçeğin dünyada ciddi bir ekonomik değeri olan sektör haline geldiğini vurgulayarak, dünya genelinde her geçen gün çiçek tüketiminin inanılmaz ölçüde arttığını söyledi.

Avrupa ülkelerinde kişi başına çiçeğe yılda 70-80 dolar harcanırken, Türkiye'de son 2 yıla kadar bu rakamın 4 dolar olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, son 2 yıldır Türkiye'de de çiçeğin öneminin ve tüketimin arttığını kaydetti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber