Özel Eğitim: Eğitim'e 'karşı devrim' mi, yoksa eğitime 'şaşı bakış' mı?

Haber Giriş : 17 Mart 2006 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel eğitim ve 'karşı devrim'

ÖZEL okulların desteklenmesine CHP hâlâ "karşı devrim" diye itiraz ediyor. Daha önce benzer bir yasayı Cumhurbaşkanı Sezer de "Anayasa'da bunu destekleyen hüküm yok" diyerek veto etmişti. (Halbuki Anayasa'ya bakarken destekleyen hükümler değil, yasaklayan hükümler var mı diye bakılır!) Hükümet ise özel eğitime verilen bir birim desteğin üç birim 'eğitim hizmeti' yaratacağını söyleyerek ısrar ediyor.

Hangisi doğru? Bakış açınıza bağlı.

Peki doğru bakış açısı nedir?

Dogmatik mi, analitik mi? Önyargılı mı, pragmatik mi? Katı ve 'tavizsiz' mi, esnek ve yapıcı mı? Çağımızın dinamizmi ve bilhassa kıt kaynakların yarattığı "verimlilik" zorunluluğu bunlardan ikincilerini gerektiriyor.

Geleneksel kapalı toplumlarda birinci tip düşünmeler hâkimdir. Asırlardır köylülük içinde yaşayan durgun toplum, zihinleri de 'dogmalara' alıştırır. Batı'daki Marksist felsefenin Doğu'da korkunç derecede dogmatik bir 'itikat'a dönüşmesi bundandı.

'İlerici' dogmatizm!

Ülkemizde de "ilericilik" böyle bir 'itikat'tır! Dogmatik, önyargılı ve katı bir düşünme tarzı yaratmıştır. Ekonomik ve sosyal modernleşmemizin önündeki önemli engellerden biridir bu. Bunun örneklerini yargı kararlarında bile görebilirsiniz; "Özelleştirme Atatürkçü ekonomi modeline aykırıdır" fetvası gibi!

Altan Öymen'in genel başkanlığı döneminde CHP Genel Sekreteri olan Tarhan Erdem, özel eğitimin desteklenmesi konusunda bir makale yazdı. Bunu doğru buluyor. Çünkü önümüzdeki on yılda bütçedeki eğitim payını daha fazla artırmak imkânsız. Öyleyse özel eğitim teşvik edilmeli... Tarhan Erdem, bu teşvikin suiistimale müsait vergi iadesi ve indirimi değil, "üretime ve alınan sonuçlara bağlı" bir destek olmasını savunuyor.

Erdem'in yaklaşımı dogmatik değil, teknik ve analitik bir yaklaşım. Erdem'in savunduğu araçlardan başka araçlar da savunulabilir ve 'teknik' olarak tartışılır, uygulamada zamanla düzeltmeler de yapılabilir.

Ama CHP'nin resmi sözcüsü ne diyor?

"Bu karşı devrimdir!"

Tarikat okulları vs, bildik laflar.

Bütçe, kaynak, verimlilik, nüfus artışı, öğretmen kalitesi?! Hayır, "karşı devrim" dedik ya!

CHP'nin tutuculuğu

Aslında CHP'de Altan Öymen ve Tarhan Erdem ikilisinin dikiş tutturamaması bu partinin dogmatik 'gen'lerindendir. Bugünkü CHP'nin halkla barışık olamayışının sebebi de aynıdır.

CHP'nin oy artırdığını, hatta oy kaybetmediğini gösteren bir tek kamuoyu araştırması duydunuz mu?!

CHP'nin dogmatik-ideolojik 'genleri' bu partinin toplumun somut ihtiyaçlarına ve bunların karşılanmasına ilişkin teknik çözüm arayışlarına göre düşünmesinin engelliyor.

Bunu 1970'lerde "Siyasal Katılma" adlı kitabında Deniz Baykal'ın kendisi de yazmıştı. Bu tutukluğu, bu tutuculuğu aşmak için "Ortanın Solu" hareketi CHP'nin 'genleri' ile hesaplaşarak, parti tarihinde ilk ve son defa yüzde 42 oy alabilmişti.

Baykal da o zaman "Özgür İnsan" dergisindeki yazılarında bunları savunuyordu.

Fakat tekrar 'genler' ağır bastı, yine "karşı devrim" falan deyip duruyorlar işte. Halk aldırmıyor tabii...

Taha AKYOL / [email protected]


Eğitime şaşı bakış

Özel Okullar Bakanı Çelik'in son icraatı, yine özel okullara yönelik oldu. Çelik, TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa tasarısıyla özel okulculukta "devrim" yaratacakmış. Öğretim kalitesi yükselecek, ücretler de düşecekmiş!..

Böylesi haberlere kargalar gülüyor. Ama nedense bazıları hâlâ ciddiye alıyor. Ama yakında onlar da nelerin yapılacağını, daha doğrusu nelerin yapılamayacağını görürler. Çünkü bu tasarı da daha önceki onlarca yasa tasarısı gibi yargı duvarına toslayıp buzdolabına kaldırılacaktır. Özel okulculuk teşvik edilmesin mi? Elbette edilsin. Ama yasalar ve etik kurallar çerçevesinde.

Bir yandan özelleştirmeler yaparak devletin üzerindeki yükü hafifletmeye çalışırken, öte yandan özel okulları devletin sırtına kambur gibi yamamaya çalışmanın mantığını anlamak mümkün değil.

60 bin devlet okulundan 17 bin 636'sında birleştirilmiş sınıf uygulaması var. Yani üç beş sınıf bir arada eğitim yapıyor. 8 bin 325 okulda da ikili eğitim, yani yarım gün eğitim yapılıyor. Parasızlık nedeniyle binlerce okul hijyenik koşullara sahip değil, binlercesinin kaloriferleri yanmıyor, binlercesinde eğitim ders araç-gereçlerinin neredeyse hiçbiri yok. Ama kimin umurunda. Yeni yasayla, özel okullara ve çocuklarını kolejlerde okutanlara her türlü devlet desteği sağlanıyor. Sağlanmasın mı? Tabii ki sağlansın. Ama bunun bir yolu yöntemi olmalı.

Getirilmesi düşünülen teşvikleri bir bir ele alalım:

Öğrenci başına 1000 YTL devlet yardımı yapılacakmış

Velilerin eğitim amacıyla bankadan aldıkları kredinin faizinin yarısını devlet ödeyecekmiş.

Devlet okullarındaki öğretmenler, zorunlu ders dışındaki saatlerde, özel okullarda görev yapabilecekmiş.

Öğretmenlik yapma niteliği taşıyan memurlar da özel okullarda ders verebilecekmiş.

Elektrik, su ve doğalgaz ücretleri devlet okulları tarifesinden alınacakmış.

Destek kime?

Bu yasayla sağlanan destek veliye mi, özel okul sahiplerine mi? Veli için düşünülüyorsa, kulak neden böyle tersten tutuluyor? KDV ve diğer vergi oranları indirilsin yeter. Ayrıca hiçbir standart konulmadan her öğrenciye ya da her okula devlet desteği sağlanması, kamu kaynaklarının hovardaca harcanmasından başka bir şey değil.

Eğer ille de yardım yapılacaksa, o il ya da ilçedeki, anadolu liseleri veya fen liselerinin ortalama puanları kıstas olarak ele alınmalıdır.

Eğitim kalitesinin vasatlığı nedeniyle, kontenjanını dolduramayan okullara devlet niye yardım etsin ki!..

Devlet okulu öğretmenlerinin özel okullarda görev yapmalarının kapısını aralamak da yozlaşmayı beraberinde getirir.

Üniversitelerde olduğu gibi kadro devlette, hoca kolejde olursa hiç şaşırmayın.

Bir başka nokta da, özel okullara öğretmenlik yolu açılacak devlet memurları hangileri?.. Elektrik, su parasıyla sağlanacak avantaj ise devede kulak kalır...

AKP neden özelci?

Aslına bakılırsa, sağlıkta olduğu gibi eğitimde de özele her türlü desteğin öngörülmesi İslami sermayenin bu yöne kaymasından kaynaklanıyor. Ama nedense at gözlüklüler bunu hâlâ göremiyor.

Başbakan Erdoğan ve Bakan Çelik bunu daha önce defalarca açıkladı.

Erdoğan Bursa Orhangazi'de "Eğitim kurumlarını devletin yapma dönemi bitsin" dedi. İstanbul İMKB'de de "Biz istiyoruz ki devlet eğitimden çekilsin, bu iş özel kesime kalsın" şeklinde konuştu. Çelik'e göre ise çocuklarımızı kolejlerde okutmak, devlete daha az maliyet getirirmiş. Pes doğrusu. Oldu olacak, tüm okulları özele havale etsinler. Böylece onlara da gerek kalmaz.

Özetin özeti: Özel okulculuk, devlet teşvikiyle değil, kaliteli eğitimle gelişir. Ne zaman çuvaldızı kendilerine batıracaklar merak ediyorum. Aldıkları parayı acaba kaçı hak ediyor?..

Abbas GÜÇLÜ / [email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber