Ödemiş'te eski binalar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya

Ödemiş'te eski yapıların çoğunlukta olduğu Katırcılar Sokağı bölgesindeki esnaflardan Mehmet Nallar dükkanının bulunduğu binanın çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ancak SİT alanında olduğu için çivi bile çakamadığını, restorasyon projesi hazırlatmaya da maddi gücünün yetmediğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2013 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ödemiş'te eski binalar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya

Manyası Caddesi üzerinde yer alan ve çatısı neredeyse çöken binanın yağışlı havalarda çökmesinden endişe duyduğunu ifade eden dükkan sahibi Mehmet Nallar, yandaki yapıyla arada bulunan çatlağın her geçen yıl daha da büyüdüğünü ve binanın batıya doğru eğilmeye başladığını dile getirdi. SİT alanında bulunan asırlık binaya çivi bile çakamadıklarını söyleyen Nallar, "Daha önce binanın çatısı çökmeye başladığında belediyeye başvurdum. Restorasyon projesi hazırlanması gerektiğini söyleyip bunun maliyetinin de 30 bin lira civarında olduğunu belirttiler. Benim bunu karşılayabilecek maddi gücüm yok. Tırmık, kürek, çapa, bidon gibi malzemeler satıyorum. Zaten bir yandan da kanser tedavisi görüyorum. Restorasyon olmadığından bina içten içe çöküyor. İkinci kat kullanılamaz halde. Çatı çökmüş durumda. Yağmur suyu içeri girmesin diye binanın her yerinde naylonlar var. Belediyemizden bu konuda yardım bekliyorum. Yoksa yılbaşında bu dükkanı bırakıp gitmek zorunda kalacağım. Tehlike her geçen gün artıyor" dedi. Eskiden binanın han olarak bilindiğini ifade eden Nallar, "Bu yapı dedemden babama, babamdan da bize gelmiş. SİT alanına alınması sonucunda yıllardır hiçbir iyileştirme görmedi. Binanın doğu yanındaki çatlak giderek büyüyor. Her yağışlı sabahta 'Acaba bina çöktü mü?' diye uyanıyoruz. İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun bu yapıların onarımı için 2010 yılında kararları var. Ama sonuç yok. Başkanlık'a BİMER'e bile başvurdum. Tarihin göz göre göre yok olmaması için tüm kapıları çaldım. Yetkililerimizden ilgi bekliyoruz. Bu bölgede zaten bu şekilde birçok yapı var. Çöküp giderlerse SİT olmuş olmamış bir kıymeti kalmayacak. Bu bölgeye toplu halde eğilerek bir onarım projesi gerekiyor" dedi.

Binanın bulunduğu Mimar Sinan Mahallesi'nin muhtarı Bilal Pulsoy da, "Gerekli tüm mercilere başvurmamıza karşın Mehmet amcamızın gitgide çöken binası için bir çözüm bulunmadı. Büyük bir belirsizlik var. Zaman aleyhimize işler durumda. Acaba Mehmet amca binanın altında kalınca mı harekete geçilecek? Bu dükkana her gün müşteriler girip çıkıyor. Bir tehlike söz konusu. Bir önlem alınması için insanların canının mı yanması gerekiyor? Bu bölgedeki bakıma muhtaç tüm yapıların elden geçirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber