Eczane açmak artık daha zor

Haber Giriş : 21 Mart 2006 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, eczane açmak için yeni kriterler belirledi. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslağa göre Avrupa ülkelerinde olduğu gibi nüfus oranına göre eczane açılabilecek

Nüfusu 20 binden az olan yerlere 2 bin 500 kişiye bir eczane, fazla olan yerlere ise 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde yeni eczane açılabilecek. Yıl içinde mazeretsiz olarak üç kez işbaşında olmayan eczacıya kapatma cezası verilecek. Ehil olmayan ya da bir eczacının ruhsatı ile eczane işletenlere ise 6 aydan başlayacak hapis ve bin günden başlayacak para cezası verilmesi öngörülüyor. Eczanede bulunan ilaçlar ise bir devlet hastanesine hibe edilecek.

Ülke genelinde yaklaşık 22 bin eczane bulunuyor. Kişi başına düşen eczane sayısı açısından Türkiye, Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde. Türk Eczacıları Birliği (TEB) verilerine göre Türkiye'de ortalama 2 bin 700 kişiye bir eczane düşüyor. Ancak bu oran, Avrupa ülkelerinde iki kat daha az. Türkiye genelindeki eczacılık fakültelerinden her yıl yaklaşık bin kişi mezun oluyor. Bu mezunların yüzde 85'i eczane açıyor. TEB verilerine göre, Türkiye'de 22 bin eczanede 10 bin civarında ilk-ortaokul mezunu, 5-6 bin civarında ise lise mezunu personel çalışıyor. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yeni taslağa göre eczane açmak artık zorlaşacak. Söz konusu taslağın yasalaşması halinde eczanede çalışanlar kurslara tabi tutulacak, belli bir süre sonra da iki yıllık yüksekokul mezunu olmayanlar eczanelerde kalfa ya da çıraklık yapamayacak.

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber