Dolandırıcılar en çok bu yöntemleri kullanıyor

Kişilerin dalgınlığından yararlanan yankesici ve dolandırıcılar, kullandıkları yöntemlerle vatandaşları mağdur ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2013 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dolandırıcılar en çok bu yöntemleri kullanıyor

- İnternetin yaygınlaşmasıyla kullanılan yöntemlerde teknoloji ön plana çıkmaya başlasa da eski usuller söğüşçülük, tırnakçılık, teker üstü ve tombalacılık en sık rastlanılan dolandırıcılık ve yankesicilik yöntemleri arasında

İZMİR (AA) - MUSTAFA YILDIRIM - Vatandaşların bir anlık dalgınlığından yararlanarak, mağduriyetlere yol açan yankesici ve dolandırıcılar, teknolojik yöntemlerin yanı sıra eski usül "söğüşçülük", "tırnakçılık", "teker üstü" ve "tombalacılık" olarak adlandırılan yöntemleri de kullanılmaya devam ediyor.

Toplu taşıma araçları, pazar yerleri, alışveriş merkezleri, otobüs terminalleri gibi kalabalık gurupların arasında gözlerine kestirdikleri kişilerin dalgınlığından faydalanan dolandırıcı ve yankesiciler, kullandıkları farklı yöntemlerle mağduriyet yaşatıyor.

İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, çok sayıda yankesicilik ve dolandırıcılık yönteminin olduğunu, fakat vatandaşların tedbirli davranmasının, mağduriyetleri önleyeceğini bildirdi. Yetkililer, son dönemlerdeki çoğunlukla kullanılan yöntemlerin; kapkaççılık, söğüşçülük, internet dolandırıcılığı, telefonla dolandırıcılık, definecilik, nakliyecilik yoluyla dolandırıcılık, tırnakçılık ve tombalacılık olarak sıraladı.

- Telefonla dolandırıcılığa dikkat

Kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin, vatandaşlara korku salarak paraların bir hesaba yönlendirilmesi sağlayarak yaptıkları "telefonla dolandırıcılık" olaylarının son dönemlerde yaygınlaştığını kaydeden emniyet yetkilileri, bu yöntemle toplumun her kesiminden insanların mağdur edildiğini belirtti.

Dolandırıcıların en önemli etkilerinin "inandırıcılıkları" olduğunu hatırlatan yetkililer, polisin, savcının, askerin ya da farklı bir kamu görevlisinin "suçu ya da suçluyu takip için para istemeyeceğine" dikkati çekerek, "Telefonla arayan kişi ne kadar inandırıcı olsalar da, hiç bir zaman şüpheyi elden bırakmayın. Mutlaka en yakın karakola ya da 155'i arayarak durum hakkında polise bilgi verin" uyarısında bulundu.

- En sık kullanılan yöntemler

İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bazı yankesicilik ve dolandırıcılık yöntemleri ve uygulanış şekilleri şöyle:

Kapkaççılık: Sokaklarda yaya olarak yürüyen vatandaşların değerli eşyalarının motosikletli, otomobilli veya yaya kişiler tarafından ani bir hareketle çalınması.

Söğüşçülük: Aşırı alkol alan kişilerin değerli eşyalarının çalınması.

İnternet dolandırıcılığı: Vatandaşların banka hesaplarının farklı yollarla boşaltılması, ya da sahte siteler oluşturarak kişisel ve kredi kartı bilgileri elde edilen kişiler üzerinden alışveriş yapılması.

Telefonla dolandırıcılık: Kendini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin vatandaşı bazı konularla korkutarak başkasının adına açılan hesaplara para aktarılmasının sağlanması.

Definecilik: Gömü bulduklarını ve paraya ihtiyaçtan dolayı piyasa fiyatının altında vereceklerini söyleyerek, zengin kişilere numune gerçek altını veren, ardından sahte altınla dolandırılması.

Nakliyecilik yoluyla dolandırıcılık: Yüklemesi yapılan değerli malları gitmesi gereken adrese götürmeyip piyasa değerinin altında satılması

Sahtekarlık: Kendini sahte rütbe ve makamlarda (hakim, savcı, polis) göstererek vatandaşların değerli eşyalarının, paralarının alınması

Tırnakçılık: Para bozdurma bahanesi yaklaştıkları kişilere, bozdurduğu parayı el çabukluğu ile eksiltilmesi

Teker üstü: Özellikle toplu ulaşım araçlarındaki iniş ve binişlerdeki sıkışıklıklarda vatandaşların paralarının çalınması

Emniyet yetkilileri "vatandaş, tanımadıkları kişilere kesinlikle güvenmemeli, kimlik bilgilerini vermemeli ve şüpheli durumlarda en kısa zamanda polise bildirilmeli" uyarısını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber