Ombudsman'dan vergi kaçakçılığı yorumu

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, vergi kaçakçılığı çerçevesinde caza alan ve bu nedenle silah taşıma ruhsatı konusunda sorun yaşayan işadamlarını ilgilendiren önemli bir karara imza attı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Ekim 2013 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ombudsman'dan vergi kaçakçılığı yorumu

Ömeroğlu; sadece vergi hukuku yönünden ve vergi ziyanına sebebiyet vermeyi önleme amacıyla getirilmiş vergi cezalarına esas olan fiillerin genel ceza hukuku terminolojisi anlamında kaçakçılık olarak nitelendirilmesi ve yorumlanmasının hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığını belirtti.

Ömeroğlu, bu nedenle, vergiyle ilgili yasalar çerçevesinde yargılananların silah taşıma ruhsatı verilmeyen kaçakçılar kapsamında değerlendirilemeyeceği görüşünü dile getirdi.

Ruhsat sorununa bakış

Zonguldak'ta yaşayan ve 31 yıldır silah taşıma ruhsatı bulunan bir işadamı, geçen yıl silah ruhsatının yenilenmesi için Zonguldak Valiliği'ne başvuruda bulundu. Ancak Zonguldak Valiliği, bu kişinin vergiyle ilgili bir konudan dolayı yargılanmasının sürdüğü için silah ruhsatını yenilemedi. Bunun üzerine bu kişi, Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikayette bulundu. Dosyayı inceleyen Ombudsman Nihat Ömeroğlu'nun tavsiye kararında, şu ifadeler yer aldı:

Kaçakçılık suçlarında, ithalatı veya ihracatı özel kanunlarla veya ithalat veya ihracat rejimi kararlarıyla yasaklanmış ya da tekele tabi eşya ve maddelerin suça konu olmasının esas unsur olduğu görülmekte olup, konusu eşya ve madde olmadıkça kaçakçılık suçundan söz edilmesi olanaklı değildir.

Bir eşya veya maddeye bağlı olmayan, sadece vergi hukuku yönünden ve vergi ziyanına sebebiyet vermeyi önleme amacıyla getirilmiş vergi cezalarına esas olan fiillerin genel ceza hukuku terminolojisi anlamında kaçakçılık olarak nitelendirilmesi ve yorumlanması hukuka ve hakkaniyete uygun değildir.

Sonuç itibarıyla, şikayetçinin yargılandığı eylemin Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin 16. maddesinin (d) bendinde belirtilen, "Ö her türlü kaçakçılık suçları" kapsamında olduğu söylenemeyeceğinden, şikayete konu işlemde bu şekilde yapılan yorumda hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber