Milli Eğitim Şûrası toplanıyor üst kurul geliyor

Haber Giriş : 25 Mart 2006 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda şiddetle ilgili olarak 10 gün içinde hazırladığı ikinci genelgede...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda şiddetle ilgili olarak 10 gün içinde hazırladığı ikinci genelgede, eğitimle ilgili herkesi ilgilendiren hedefler konuldu. İkinci genelge, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü değil, tüm okul ve kurumları kapsaması için Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlandı.

Genelgeye göre MEB, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülmek üzere bir üst kurul oluşturacak. Kurul, Bakanlık merkez birimleri arasında eşgüdümü ve merkezi eylem planını hazırlayacak, hizmetiçi eğitimler düzenleyecek.

Genelgede, okulda şiddet, saldırganlık, zorbalık ve diğer risk faktörlerini önleme ve müdahale hizmetleriyle ilgili her bir eğitim birimine düşen bazı sorumluluklar da şöyle sıralandı:
İl Milli Eğitim Müdürlüğü:

Yürütme kurulu oluşturulacak.

Yerel düzeyde eylem planı hazırlanarak dağıtılacak.

Rehberlik ve araştırma merkezleri ile okullarda kurulacak ekiplerin görev ve sorumluluğu belirlenecek.

Öncelikli risk faktörleri ve tedbirler eylem planıyla karara bağlanacak.

Öğrencileri risklerden koruma, önleme ve müdahale için gerekli rehberlik hizmetine ilişkin mahalli hizmet içi eğitim etkinlikleri düzenlenecek.

Sağlık, sosyal hizmet, emniyet, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve sendikalardan destek alınacak.

Formatör rehber öğretmen/psikolojik danışmanların, bu eğitimleri almayan psikolojik danışmanların yetiştirilmesinde etkin olarak görevlendirilmeleri sağlanacak.
Rehberlik Merkezi ve birimi:

Şiddet olayları için bir çalışma ekibi oluşturacak.

Eğitim kurumlarının eylem planını hazırlaması sağlanacak.

Okullardaki personelin görev ve sorumluluğunu tanımlayacak.

Okulda ve dışında gereken güvenlik tedbirleri alacak.

Şiddet, saldırganlık, zorbalık oluşmasına neden olabilecek risk faktörlerini, okuldaki akran ilişkileri ve çevre özelliklerini dikkate alarak belirleyecek, en aza indirecek tedbirleri alacak.

Riskle başa çıkma eğitimi

Şiddet, zorbalık ve saldırganlık ve diğer risklere karşı, öğrencilerin yaşam ve başa çıkma becerileri kazanmalarını sağlayacak program uygulayacak.

Yönetici, öğretmen ve diğer personelin şiddet, saldırganlık ve zorbalıkla ilgili bilgilendirilmesini ve temel önleme, zorlu yaşam şartlarına yaklaşım, stratejiler ve yönlendirme konularında görüş birliği oluşmasını sağlayacak.

Eğitim ekiplerinin desteği ile öğretmenlere, öğrencilere ve ailelere risk faktörleri, internet, medya, sosyal, kişisel kaynaklı şiddet eğilimleri, nedenleri ve başetme konularında bilgilendirme toplantıları düzenleyecek.

Öğrencilerde uyumsuzluk sorunu fark ettiğinde, gecikmeden psikososyal ve eğitsel destek almalarını sağlayacak.

Şiddete maruz kalan ve şiddet uygulayan öğrenci, aile ve okul personelinin psikososyal koruma, önleme ve müdahale hizmetlerini almaları için en kısa sürede yönlendirilmeleri sağlanacak.

İlgili birimler rapor sunacak

Tüm bu çalışmalar kapsamında mayıs ayının son haftasında il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne sorun ve önerileri içeren bir rapor sunacak.
Rehber öğretmen:

Rehberlik ve temel önleme programlarını okulda uygulayacak veya uygulanmasında öğretmenlere destek olacak, yönetici, öğretmen ve ailelere yönelik eğitim seminerleri düzenleyecek.
Öğretmenler:

Okul eylem planının hazırlanmasında etkin rol alacak.

Okul ve sınıf içinde şiddet, saldırganlık ve zorbalık oluşmasına neden olabilecek risk faktörleriyle ilgili çalışmalarda okul ekibine destek olacak

Sınıfında şiddet, saldırganlık ve zorbalık içeren davranışların öğretmen-öğrenci, öğrenci-öğrenci, okul-aile, aile-öğrenci arasında kabul edilemeyeceğini kesin ve temel bir anlayış olarak koyarak uygulanmasını sağlayacak.

Ailelerle işbirliği yapacak, onları bilinçlendirecek.

Sınıfında olumlu psikolojik ortam oluşmasını sağlayacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber