Kamu-Sen: Sosyal güvenlik yasa tasarısının 8/1 derecedeki bir memura kaybı 31 YTL

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2006 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen, hükümetin reform süsüyle kamuoyuna sunduğu Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'ndan en büyük zararı kamu çalışanlarının göreceğini ileri sürdü. Kamu-Sen'e göre, tasarı prim yükünü arttırarak, hem maaşları hem de emekli aylıklarını düşürecek.

Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezi tasarının bugün işe başlayan 8/1 derecedeki bir memura getireceği kaybı 21 bin YTL olarak hesapladı.

Kamu-Sen'den yapılan açıklamaya göre, Aralık 2005 itibarı ile 868.5 YTL maaş alan ve ek ödemesi olmayan bir memur, şu anda 118.6 YTL sosyal güvenlik primi ödemekteyken, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı yasalaşırsa 149.5 YTL prim ödeyecek. Bu durum memurun maaşında yaklaşık 31 YTL azalmaya neden olacak.

Sosyal Güvenlik Reformu'nun etkisi yalnızca memurun maaşının azalmasıyla sınırlı kalmayacak. Bu memurun mevcut 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na göre 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olduğunu öngörüldüğünde alacağı emekli aylığı da yaklaşık 652 YTL olacak. Tasarı yasalaşırsa 25 yıl yeni kanuna tabi olarak çalışan aynı memur emekli olduğunda en fazla 587 YTL emekli aylığı alabilecek.

Kamu-Sen araştırmasına göre, tasarıya göre bugün işe başlayan 8-1'deki bir memurun maaşı aylık 31 YTL, emekli aylığı ise 65 YTL azalacak. Buna göre 25 yıl iş hayatında, 15 yıl da emeklilikte geçecek sürede bu tasarının, ortalama ücret alan bir memura maliyeti toplam 21 bin YTL olacak.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, sosyal güvenlik sistemlerinde dengelerin kar-zarar hesabı üzerine kurulmaması gerektiğini söyledi. Akyıldız, "Siyasi irade bu düzenleme ile memurlardan çalışırken daha çok alıp, emekli olduğunda daha az vermek istiyor. AK Parti iktidarının kamuoyuna reform diye sunduğu hiçbir düzenlemeden kamu çalışanları ve toplumun dar ve sabit gelirli kesimi fayda görmemiştir. Bu tasarının da fayda getirmeyeceği, aksine önemli kayıplara neden olacağı açıktır. Siyasi irade geri dönülmez bir yanlış yola girmek üzeredir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber