Sağlık Bakanlığı ve SSK Başkanlığına rekor tazminat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2006 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adapazarı'nda 4 yıl önce acil olarak getirildiği eski Adapazarı SSK Hastanesi'nde "Yer yok bugün git yarın gel" diye alınmayınca yaşamını kaybeden 6.5 aylık Mehmet Can Yılmaz'ın ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili olarak ailesi tarafından Sakarya İdare Mahkemesi'nde açılan tazminat davası sonuçlandı.

Mahkeme, Sağlık Bakanlığı ve SSK Başkanlığı'nı kusurlu bularak anne ve babaya yasal faizleri hariç 40 bin YTL manevi tazminat, 3 bin YTL'de cenaze masrafları olmak üzere 43 bin YTL ödenmesine hükmetti.

Alınan bilgilere göre, Sakarya İdare Mahkemesi'nde karara çıkan dava 25 Aralık 2002 tarihinde yaşandı. Geyve'de oturan Abdullah Yılmaz ve eşi Filiz Yılmaz rahatsızlanan 6.5 aylık çocukları Mehmet Can Yılmaz'ı eski Adapazarı SSK Hastanesi'ne getirdiler. Ancak Yılmaz ailesi eski Adapazarı SSK Hastanesi'nde "Yer yok bugün git yarın gel" diye alınmayınca Mehmet Can Yılmaz evde hayatını kaybetti. Bunun üzerine Yılmaz çiftçi çocuklarının ölümünde SSK Başkanlığı'nın kusurlu olduğunu öne sürerek anne Filiz Yılmaz 40 bin YTL, baba Abdullah Yılmaz 30 bin YTL ve 3 bin YTL 'de cenaze masrafları olmak üzere 73 bin YTL manevi tazminat davası açtılar. Yaklaşık 3 yıl süren dava sonuçlandı. Mahkeme, çocuğun ölümünde idarenin kusurlu olduğu yönünde karar verdi.

Sakarya İdare Mahkemesi kararında, 04 Ocak 2003 tarihinde Fatih Cumhuriyet Savcısı huzurunda Adli Tıp Morg ihtisas Dairesi hekimlerince yapılan otopside küçük çocuğun alt solunum yolları enfeksiyonundan öldüğünün belirlendiğine dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi:

"Çocuğun acilen yatırılması gerektiğinin ilk muayene eden hekimce de bildirildiği, getirildiği eski SSK Hastanesinde de yatış önerilmesine rağmen yer bulunamaması nedeniyle ertesi gün çocuğun getirilmesinin istenmesi uygulanmasından dolayı Dr. Ü.N'nin 1/8 oranında geri kalan kusurun ise hizmetin ve sistemin işleyişinden kaynaklandığını açıkça ortaya konulmuştur. Bir hizmetin sağlıklı kurulmasında hastane yatak kapasitesinin azlığı, acil olarak gelen hastaya müdahalelerin yapılmaması ısrarla yatış önerildiği halde hastanın yatırılmaması kamu hizmetinin gereği gibi işletilmemiş olduğunu göstermektedir. Hastanın aciliyeti de dikkate alınarak ambulans temin edilerek şehir içerisindeki diğer hastanelerdeki yatak durumu hakkında bilgi alınarak sevki ve başka ile acil olarak gönderilmesi yapılmadan çocuğun ilçeye gönderilmesi ve ertesi gün sabah getirilmesi uygulamasında davalı idarenin ağır kusuru olduğuna kanaat getirilmiştir".

Mahkeme kararında 6,5 aylık Mehmet Can Yılmaz'ın ölümünde idarenin ağır kusurlu olmasından dolayı anne için 20 bin YTL baba için de 20 bin YTL olmak üzere 40 bin YTL manevi tazminatın SSK Genel Müdürlüğü'nden alınarak küçük çocuğun öldüğü 26 Aralık 2003 tarihinden itibaren yasal faiz işletilerek ödenmesine karar verdi. Bu karara, SSK avukatları Danıştay nezrinde itiraz etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber