45 ismin yer aldığı Rektör listesi bugün görüşülecek

Haber Giriş : 27 Mart 2006 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer'in 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin yasa tasarısını, onaylayarak, Anayasa Mahkemesi'ne götürmesine rağmen, sözkonusu üniversitelerin kurucu rektörler adayları belirlendi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından hazırlanan listede, her üniversite için 3 isme yer verildi. Toplam 45 ismin yer aldığı listenin bugün Bakanlar Kurulu'nda ele alınması bekleniyor.

Kimler var?
Çelik'in listesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli 4 profesör de rektörlük bekleyen isimlerde yer aldı. Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında görevli ilköğretim Genel Müdürü Prof. Servet Özdemir, Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. İrfan Ayçan, Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanı Prof. Abdussamet Arslan ve Milli Eğitim Akademisi Başkanı Prof. Ramazan Kaplan. Bakanlıkta görev yapan diğer iki profesör; Müsteşar Nejat Birinci ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk'un ise rektörlük teklifini geri çevrildiği öne sürüldü.

Selçuk da yer alıyor
Her üniversite için belirlenen 3 adaydan en az birinin kadın olduğu, listede imam hatip ve ilahiyat kökenli isimlerin ise 3'ü geçmediği belirtildi. Kadınların başı açık namaz kılması ile ilgili tartışmalarla gündeme gelen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Mualla Selçuk ile Gazi Üniversitesi'nde halen dekanlık yapan Prof. Eyüp Bedir'in de listede olduğu ifade edildi.

Rektör adayları arasında ismi buluduğu kaydedilen MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. İrfan Ayçan, "İHL ile ilgili tereddüt ve şüphelerin nedeni, bu okullara olan ilgi ve mezunların artı değeridir" açıklamasıyla gündeme gelmişti. Prof. Ayçan, Danıştay'dan dönen IHL'lere çifte diploma programının da mimarı.

Her üniversite için 3 adayın yer aldığı, toplam 45 ismin bulunduğu rektör adayları listesinin bugünkü Bakanlar Kurulu'nda ele alınması bekleniyor, isimler üzerinde mutabakata varılması halinde liste Köşk'e gönderilecek.

Yasa tasarısını Anayasa Mahkemesi'ne götüren Cumhurbaşkanı Sezer'in, rektörlerin atama kararnamesini mahkeme kararına kadar bekletmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Sıkıntı yaşanır
Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları, "Rektör atamaları hükümet tarafından yapılacak. Ancak Cumhurbaşkanı'nın talebini görüşecek olan Anayasa Mahkemesi, yasa tasarısını iptal ederse, sıkıntılı bir süreç yaşanır" görüşünü dile getirdi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber