Kamu bankalarının özelleştirilmesi gerekçesiyle diğer kamu kurumlarına nakledilen personel, eski görevlerine dönmek için bankalara dilekçe göndermeye başladı.

Haber Giriş : 03 Ocak 2004 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu bankalarının özelleştirilmesi gerekçesiyle diğer kamu kurumlarına nakledilen personel, eski görevlerine dönmek  için bankalara dilekçe göndermeye başladı.

Kamu bankalarında çalışanların ihtiyaç fazlası personel kapsamında başka kamu kurumlarına atanmasına itiraz eden çalışanların açtıkları davaları haklı bulan Danıştay 5. Daire, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun üzerine Ziraat ve Halk Bankası'nın özelleştirilmesi gerekçesiyle diğer kamu kurumlarına nakledilen 14 bin civarında personel, eski görevlerine dönmek ve kaybettikleri haklarını geri almak için bankaların genel müdürlüklerine dilekçe göndermeye başladı.

Gönderilen dilekçelerde, Ziraat ve Halk Bankası'nın özelleştirilmesi için çıkarılan 4603 sayılı kanunun yürürlükteki üç yılını doldurduğu ve kamu bankalarının bu sürede özelleştirilmesinin tamamlanmaması nedeniyle, personelin nakline ilişkin gerekçelerin ortadan kalktığı belirtilerek, kazanılmış haklarının iadesi ve eski görevlerine atanmaları isteniyor. Bilindiği gibi ekonomik krizin ardından IMF'nin talebi üzerine Kemal Derviş'in döneminde iki bankanın özelleştirilmesi için yasal düzenleme yapılmıştı.

Kamu bankalarının özelleştirilmesi amacıyla çıkarılan 4603 sayılı yasayla 18 bin civarında personel emekli edilmiş, Ziraat Bankası'ndan 8 bin 500, Halkbank'tan 5 bin 500 civarında personel başka kurumlara nakledilmişti. Nakledilen personelin ücretleri dondurulmuş, çoğu personel bankadaki unvanlarının ve derecelerinin altında görevlere atanmışlardı. 25 Kasım 2000 tarihinde yürürlüğe giren kanunda ?Yeniden yapılandırma ve hisse satış işlemleri bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 yıl içinde tamamlanır. Bakanlar Kurulu bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere yarısı kadar uzatabilir.? hükmü yer alıyordu. Bu karara göre, 25 Kasım 2003 tarihinde 3 yıl doldu. Bakanlar Kurulu'nun sürenin uzatıldığına ilişkin kararı henüz yayımlanmadı.

Ziraat Bankası'ndan diğer kamu kurumlarına nakledilen bazı personelin yaptığı başvurular nedeniyle Danıştay 5. Dairesi'nin 4 Kasım 2003 tarihli kararı ise yaklaşık 8 bin 500 kişinin durumunu yakından ilgilendiriyor. Danıştay, konuyla ilgili olarak yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Karara, Ziraat Bankası'nın itiraz ettiği söyleniyor.

Kararda özetle; ?4603 sayılı yasa ve Bakanlar Kurulu kararında istihdam fazlası personelin belirlenmesi konusunda yönetim kurulu yetkili kılınmış olup, yönetim kurulunun bu yetkisini daha alt birimlere devrine ilişkin herhangi bir hüküm getirilmemiştir. Bu nedenle dava konusu Yönetim Organları Tüzüğü'nün ilgili maddelerinde istihdam fazlası personeli belirleme yetkisi yönetim kurulu dışında daha alt birimlere devredildiğinden, yetki devrinin Yönetim Organları Tüzüğü ile daha alt birimlere devredilmesinde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.? deniliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber