Kırıkkale polisine seminer

Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü personeline mağdur ve mağdur haklarıyla ilgili seminer verildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2013 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kırıkkale polisine seminer

Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü personeline mağdur ve mağdur haklarıyla ilgili seminer verildi. Seminerde, mağdurun bir suç nedeniyle fiziksel, ruhsal veya manevi zarar gören veya ekonomik kayba uğrayan insan olduğu vurgulandı.

Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Müdürü Ahmet Güler tarafından toplantı salonunda polis memurlarına yönelik mağdur ve mağdur haklarıyla ilgili seminer verildi. Mağdur bir insanın haksızlığa uğramış bir insan olduğunu söyleyen Güler " Mağdurun sözlük anlamına bakıldığında 'haksızlığa uğramış kişi' demektir. Mağdur bir suç nedeniyle fiziksel, ruhsal veya manevi zarar gören veya ekonomik kayba uğrayan insandır. Mağdur, bir suçtan dolayı öldürülen, yaralanan veya ekonomik olarak zarar gören, yasalarda suç olarak tanımlanan bir eylemden dolayı maddi, manevi ve duygusal anlamda zarar gören kimsedir. Birinci derece mağduru olunan suç kasten yaralama suçudur. İkinci sırada tehdit, üçüncü sırada evden hırsızlık suçu takip etmektedir" dedi

Mağdur haklarının hem uluslararası hem de ulusal alanda geçerli olduğuna dikkat çeken Güler, "Mağdur hakları hem uluslararası hem de ulusal alanda geçerlidir. 5721 sayılı ceza muhakemesi kanunu 234. maddesinde mağdur hakları düzenlenmiştir. Mağdurların ilk temas noktası polistir. Polis, mağdurun psikolojisini bilmek zorundadır. Mağdurlar CMK madde 234 dışında, borçlar kanununa göre de manevi maddi tazminat açma hakkına sahiptir. Suçtan zarar gören ise bir suç nedeniyle dolaylı zarar gören yada suçla korunan hak ve menfaatin dışında kalan hakları zarar gören kimselerdir. Annesi cinayete kurban gittiği için bakıma muhtaç kalan bir çocuk suçtan zarar gören kimsedir. Mağdur hakları, kanuni bir haktır. İnsanların suç mağduru olarak olaylarla başa çıkması, büyük ölçüde kendi deneyimleri ve diğer insanların suç sonrası onlara nasıl davranıldığına bağlıdır. Mağdurlar ilk polisle iletişime geçmektedir. Suç sonrası güven duygusunun geri kazanılması ve mağdurların suç sonrasında polis mağdura yaklaşım tarzı önemli bir rol oynamaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber