MEB Müsteşarı: Şiddetin kaynağı aile

Haber Giriş : 30 Mart 2006 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci, aile içi şiddete maruz kalan gençlerin, şiddeti benimsediğini, zamanla okulda ve sokakta kendileri gibi olanlarla çete oluşturduklarını söyledi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü ve UNICEF işbirliğiyle, güvenli eğitim ortamlarına sahip okullara ulaşmak amacıyla düzenlenen '1. Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Tedbirler Sempozyumu', Kadıköy'deki Zübeyde Hanım Öğretmenevi'nde başladı. Açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci'nin yaptığı sempozyumda, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney de birer konuşma yaptı.

Birinci, şiddetin ilk kaynağının aile içi davranışlar olduğunu belirterek, 'Genç suçluların çoğunun aile içi şiddete maruz kaldıkları görülmüştür' dedi. Birinci, şöyle konuştu:

'Sürekli aşağılama, 'çirkin', 'geri zekalı', 'aptal', 'işe yaramaz' olduğu söylenen genç, bunları zamanla bir kıyafet gibi üzerine giyebilir ve kabullenebilir. Bunların bilinç altına yığılması, genç suçlunun ortaya çıkmasına neden olur. Kişi, bunlar karşısında kendini bir başka şekilde gösterme yolları da arayabilir. Aile içinde sevgiye dayalı bir yere oturamayan bir genç, sokakta, okulda, kendisine bir grup içinde yer bulmak suretiyle mensubiyetini öne çıkarır. İşte bu da çeteleşmedir.'

Birinci, Sultanbeyli'deki cinayeti de bu çeteleşmeye bağlayarak, okullarda şiddetin önlenmesinde öğretmenlere büyük görevler düştüğüne dikkati çekti.

Avrupa'nın da sorunu

UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney de, eskiden okul bahçesinde öğrencilerin kendi arasında kavga ettiğini, bu yüzden de önce okulda öğretmenlerinden, sonra da evde anne-babalarından dayak yediklerini anlattı. O zamandan bu zamana çok şeyin değiştiğini, artık en azından kendi çocuklarının dayak yemediğini ifade eden McLoughney, 'Okullarda şiddet artık çok ciddi bir sorun. Doğu ve Batı Avrupa'da günde 4 çocuk, okuldaki şiddet yüzünden hayatını kaybediyor' diye konuştu.

Hedef güvenli ortam

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir de, sempozyumdaki konuşmasında, okullarda tüm çocukların mutlu ve kişilik sahibi olduğu, dik durduğu güvenli ortamlar yaratmak istediklerini bildirdi.

Şiddetin aslında bir sonuç olduğunu ve bu sonucu doğuran sebeplerin araştırılması gerektiğini dile getiren Özdemir, şiddetin önlenmesi konusunda alınacak tedbirlerin yönetici, aile ve medya bazında ele alınmasının önemine değindi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber