MEB'den 'dil bilinci' yazılımı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2006 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Necat Birinci, öğrencilerin, hangi kelimeleri kendi dünyalarına yerleştirdiği ve duygularını ifade edebilecek düzeye geldiğini, bilgisayar üzerinden takip edebilmek için proje hazırladıklarını söyledi.

Birinci, yaptığı açıklamada, bilgisayar üzerinden, öğrencinin okuduğu eserlerin takibini yapmak amacıyla yazılım hazırladıklarını, bu yazılımı ABD'de bir annenin, çocuğunun okuduğu kitapları takip etmek amacıyla hazırladığını, daha sonra bu yazılımın, geliştirilerek, tüm dünyaya 300 milyon dolara satıldığını belirtti.
Türkiye'nin 300 milyon dolar vererek bu yazılımı almasının, Türkiye şartlarında zor olduğunu, bu nedenle, yazılımı kendilerinin hazırladığını ve Türkiye'de uygulanmasına çalıştıklarını kaydeden Birinci, ''Öğrencilerin, hangi kelimeleri kendi dünyasına yerleştirdiği ve duygularını nasıl ifade edebilecek düzeye geldiğini bilgisayar üzerinden takip edebilmek için bu projeyi hazırlıyoruz'' dedi.

Birinci, Türkiye'de edebiyat ve Türkçe öğretmenlerinin, öğrencilere bazı eserleri okutup, ödev olarak verdiklerini, genellikle bu ödevlerde özet istediklerini, ancak, bu uygulamanın, dilin dünyasına, güzelliğine, yapısına ve kavrayıcılığına öğrencileri olgun şekilde ulaştırmadığını ifade etti. Necat Birinci şöyle konuştu: ''Dilin bütün gücünü, lezzetini, altyapısını, estetik kullanımını çocuğa derece derece hissettirmemiz gerekir. Bizim bunu takip etmek amacıyla hazırladığımız yazılımda, öğrenci eseri okuyacak, ve bir kahraman hakkındaki düşünceleri, istekleri, beğendikleri veya beğenmedikleri gibi konular, bilgisayar üzerinden takip edilebilecek.''

Projenin, 2007-2008 öğretim yılında okullarda uygulanabilmesinin planlandığını, projenin tam olarak uygulanması durumunda Cumhuriyetin 100. yılında Türkçe'yi mükemmel derecede kavrayan nesiller ve dil bilincine ulaşmış insanların yetişmiş olacağını vurgulayan Birinci, şunları dedi: ''20 yıl eğitim dünyamızda çok uzun görünebilir ama, milletlerin hayatında o kadar uzun süre değil. önemli olan böyle bir altyapıyı oluşturup, bunu yeni eserlerle de beslemektir. Biz, bu konuda
olgunlukla mezun vermek için 2013 yılını hedefliyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber