Türkler ayağını yorganına göre uzatıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı, Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatan Yetkiner, Türk halkının ekonomiye duyarlı olduğunu ve ipotekli satışların azaldığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2013 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkler ayağını yorganına göre uzatıyor

Türk milletinin konut satışlarında faizlere duyarlı olduğunu kaydeden Yetkiner, "Türk hane halkı gelirlerinin konumuna göre alım yapıyor. Konut alımında ekonomik verileri dikkate alarak dönem bazında bütçelerini zorlamadan hareket ediyorlar. Vatandaşlar faiz arttığı zaman konut alım satımlarını kendi birikimlerinden yapıyor. Bu da Türk halkının ekonomik verileri yakından takip ettiğini gösteriyor" dedi.

"TÜRK HANE HALKI FAİZE DUYARLI"

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 3. çeyrek konut satış istatistiklerini aktaran Yetkiner, şöyle konuştu: "Türkiye'de temmuz- eylül ayları arasında 293 bin 318 konut el değiştirdi. İstanbul, 54 bin 34 konut satışı olan yüzde 18,4 oranıyla en yüksek paya sahip oldu. Ankara, 34 bin 269 konut el değiştirmesini içeren yüzde 11,7 oranla ikinci oldu. Yüzde 6,1 ile İzmir, 17 bin 940 konut satışıyla üçüncü sırada yer aldı. Aynı çeyrekte, en az satış 24 konut ile Hakkari'de gerçekleşti." Bu tür alım satımların ekonomideki canlılığın göstergesi olduğunu anlatan Yetkiner, şunları söyledi: "İkinci çeyrekte, Mortgage faizleri en düşük dönemlerini gördü. Aylık yüzde 0,63 - 0,65 arasındaydı. Sonra ABD'deki likiditeyle ilgili alınacak kararlar toplumda paylaşılmaya başlandıktan sonra faizlerde bir artış görüldü. Bu da Mortgage faizlerine yansıdı. İkinci çeyrekte, krediyle yapılan satışlarda bir artış yaşanırken, üçüncü çeyrekte bunun düştüğünü ama konut satışların da arttığını görüyoruz. Türkiye'deki hane halkları konut satışlarında faizlere duyarlı olduğu mesajını alıyoruz."

KREDİ SATIŞLARI ARTACAK

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Mezunu ve Gayrimenkul Danışmanı İbrahim Evdüzen de, ipotekli satışlarda azalma yaşandığını belirterek, sektörde yaz veya ilkbahara göre hızlı bir piyasa yaşandığını belirtti. Evdüzen, haziran ayındaki 0.65 olan faiz oranlarının 0.95'lere kadar çıktığını anlatan Evdüzen, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu dönemde alıcılar hazır parayı kullanmak istiyor. Ancak, yıl sonuna doğru kredilerde düşme bekleniyor. Yıl sonunda kredili satışların artmasını bekliyoruz. 2014 yılında ilk ve ikinci çeyreğinde satışların artmasını bekliyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Sıfır binalar yapılmaya başlandı. Bunların hızlı geri dönüşleri olacağını düşünüyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber