Türk doktor, Libyalı hastanın her iki bacağını da kurtardı

Damar tıkanıklığı nedeniyle her iki bacağını da kaybetme aşamasına gelen Libyalı hasta çareyi Türk hekimlerde aradı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2013 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk doktor, Libyalı hastanın her iki bacağını da kurtardı

Damar tıkanıklığı nedeniyle her iki bacağını da kaybetme aşamasına gelen Libyalı hasta çareyi Türk hekimlerde aradı. Medikal Park Bahçelievler Hastanesi doktorlarından Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko, Libyalı doktorların "kesilecek" dediği her iki bacağı da kurtarmayı başardı.

Libya'da yaşayan Masri Milat Matuk geçtiğimiz yıl şiddetli bacak ağrıları ile doktora başvurdu. Damar tıkanıklığı tanısı konulan 53 yaşındaki 4 çocuk babası Matuk, Libyalı doktorlar tarafından ilaç tedavisine alındı. Ancak bir yıllık tedavi sürecine cevap alamadı ve ağrıları dayanılmaz bir hal aldı. Her iki bacağı da morarmaya başlayan Masri Milat Matuk'a Libya'daki doktorları bacaklarının kesilmesi gerektiğini söyledi.

Bir buçuk yıl önce çalıştığı kozmetik firmasında geçirdiği iş kazasında her iki gözünü de kaybeden Masri Milat Matuk bacaklarından vazgeçmeyi kabul etmedi. Matuk, "4 çocuğum var ve onlara bakmak zorundayım. Bacaklarımı kaybedersem yatağa mahkum olurum ve aileme bakamam diye düşündüm. O yüzden umudumu hiç kaybetmedim. Doktorlarım da bana fazla gecikmeden Türkiye'de de görünebileceğimi söylediler. Türk doktorların başarısından bahsettiler. Bu sayede Yusuf Kalko ile tanıştım. Kendisi beni ameliyat edeceğini söylediğinde önce korktum. Çünkü Libya'da da ameliyat olacaktım ve bacaklarım kesilecekti. Yusuf hoca ise 'Bacaklarını kurtaracağız' dedi. O kadar şiddetli ağrım vardı ki ameliyat öncesi zaten artık bacaklarım yok gibiydi" dedi.

Matuk'un durumunu değerlendiren Doç. Dr. Yusuf Kalko, "Yaptığımız tetkiklerde böbrek damarlarının altında Aort'un tıkalı olduğu ve aynı zamanda diz damarlarının da tıkalı olduğunu tespit ettik. Yıllardır sigara içen ve Koah'lı olan bu hastanın aynı zamanda kontrolsüz şekeri vardı. Buna bağlı olarak da böbrek fonksiyonları bozulmak üzere ve hasar gören gözleri de şekerden tamamen kör olmuştu. Kalbi de sorunlu olan bu hastada yapacağımız ameliyat ona en az hasar veren ancak en doğru ameliyat tekniği olmalıydı. Biz Aort ameliyatlarını bağırsakları açmadan yapıyoruz. Sol kenardan 7-8 cm'lik cerrahi bir 1.5 saatte bitiriyoruz. Yani düşmanı uyandırmadan arkadan yaklaşıyoruz. Bu hastada da aynı şeyi uyguladık. Ameliyat sonrası direk yatağına alıp 12 saat sonra yürütüp yemek yedirdik. Hastanın hem bacaklarını hem de hayatını kurtardık. Hastanın gözü görmediği için beni tokalaşırken elimden ve sesimden tanıyor. Her görüşmemizde bana ve ellerime olan hayranlığını ve minnet duygularını iletiyor. Bu da beni çok mutlu ediyor" dedi.

Başarılı geçen bir ameliyatın ardından 2 gün gözetim altında tutulan Matuk taburcu olduğu gün yaşadığı mutluluğu şöyle ifade etti: "Çok iyiyim, hiç ağrım yok ve rahatlıkla yürüyebiliyorum. Türk doktoruma minnettarım".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber