Tevfik Bilgin'in yeniden atanma olasılığı azaldı

Haber Giriş : 05 Nisan 2006 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kulislerde hükümetin ilk olarak BDDK'ya TMSF Başkanı Ertürk'ü atamayı, ardından da TMSF ile BDDK'yı birleştirmeyi düşündüğü konuşuluyor

BDDK'ya yeni başkan atanması konusunda henüz bir netlik sağlanamazken, görev süresi geçtiğimiz hafta sona eren Tevfik Bilgin'in yeniden atanmasına dönük beklentiler azaldı. Geçtiğimiz Cuma günü akşam saatlerine kadar hükümet kanadından hiç kimsenin aramadığı Bilgin'in kurumdan ayrılışı da sessiz sedasız oldu. Bilgin'in yakın çevresine, "Yüzde 99 atanmayacakmışım gibi bir hava var" dediği öğrenildi. Bilgin'in Cuma günü ayrıldığı kuruma dün gelerek, bir süre kaldığı öğrenildi. BDDK yetkilileri, "Yemin süresi 7 Nisan'da doluyor. Bu nedenle Başkan, imza atamaz ama bu sürenin sonuna kadar kurumda bulunabilir" dediler.

BDDK'ya Ertürk senaryosu
Öte yandan Merkez Bankası atamasını hâla tamamlayamayan hükümetin BDDK'da da "vekalet dönemi" başlatması tartışma konusu. Kulislerde hükümetin BDDK için 2 aşamalı bir senaryo planladığı konuşuluyor. Senaryoya göre, BDDK Başkanlığı'na, TMSF Başkam Ahmet Ertürk'ün atanması düşünülüyor. Hükümet, Ertürk'ün BDDK Başkanlığı'na atanmasının ardından ise kapsamlı bir operasyon yapacak. Buna göre batik banka tahsilatında önemli bir aşamayı tamamlamış olan TMSF, BDDK üe birleştirilecek.

BDDK-TMSF birleşmesi mi?
Hükümete yakın kaynaklar, bu senaryonun ikinci aşamasını oluşturan BDDK-TMSF birleşmesinin zaten nihai olarak planlandığım belirterek, TMSF'nin beklenenden daha iyi performans gösterdiğini ve bunun daha kısa sürede hayata geçirilebileceğim belirtiyor. TMSF, 2005 yılı sonunda batık banka tahsilatlarından Hazine'ye 6 milyar dolar aktardı. IMF ile imzalanan 3 yıllık yeni stand-by'da hükümet, tahsilatların 2007 yılı sonuna kadar biteceği ve en son Bayındırbank'ın da 2007 sonunda tasfiye edileceğini IMF'ye taahhüt etmişti.

Öte yandan eski başkan Tevfik Bilgin'in yakın çevresine "atanmasının düşük olasılık olduğunu" söylediği ve "Hükümet, Merkez Bankası'ndakine benzer bir süreç olmasından kaygı duyarsa o zaman beni atayabilir" dediği öğrenildi. Bilgin'in atanıp atanmamaktan çok, hükümetin kendisine hiçbir bilgi vermemesi, çalışmalarından dolayı teşekkür bile etmemesi nedeniyle moralsiz olduğu belirtildi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber